Eneco – Clean Beach Cup

Een proper strand voor een propere wereld.

Wie is Eneco en wat is de Clean Beach Cup?

Eneco is een energieonderneming, die actief is in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Als prominente speler op de energiemarkt willen ze bijdragen aan een leefbare wereld voor de volgende generaties. Dat doen ze door volop te investeren in 100% groene en Belgische energie.

Sinds 2010 is Eneco Clean Beach Cup dé jaarlijkse grote strandschoonmaak waarbij het energiebedrijf pleit voor minder plastic en andere troep.

Samen met de Belgische surf- en beach clubs doen ze een massale oproep doen om op de eerste zondag van de lente samen te komen. Van daaruit ruimen ze de hele Belgische kustlijn op.

De locatie die meeste vrijwilligers naar het strand krijgt, mag de jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup in ontvangst nemen.

Vraag van de klant?

Een opruimactie kent een grote impact wanneer er veel deelnemers zijn. De leuze “Hoe meer zielen, hoe meer vreugde” is hier des te meer van toepassing. Vooral wanneer er gesteund wordt op goodwill – nl. de tijd en energie van de deelnemers – moet de oproep voldoende in de kijker geplaatst worden. De drempel ligt hoger dan bijvoorbeeld bij een financiële bijdrage.

De communicatie is dus drieledig:

  1. Awareness: De mensen moeten op de hoogte zijn van wat de actie inhoudt. Wat is of doet de Eneco Clean Beach Cup? 
  2. Consideration: De mensen moeten warm gemaakt worden om deel te nemen. Elke potentiële deelnemer moet zich bewust zijn dat hij een deel is van het probleem, maar des te meer deel van de oplossing. Waarom is er de Eneco Clean Beach Cup?
  3. Conversion: De geïnteresseerden moeten een laatste duwtje in de rug krijgen om zelf deel te nemen. Dankzij de Eneco Clean Beach Cup kan jij het verschil maken.

Met deze doelen in het achterhoofd contacteerde Eneco het STRAK videoteam.

Wat heeft STRAK verwezenlijkt?

Een nobele actie breng je niet zomaar met een simpele oproep en droge, saaie informatie. De kracht van storytelling is hier heel belangrijk. Je maakt anderen warm door echte verhalen te vertellen.

STRAK voorzag een scenario waarbij een prominent figuur van de Eneco Clean Beach Cup in de kijker werd geplaatst. Iemand met een persoonlijke verhaal in het grote geheel.

Zo kwamen we uit bij Frank Vanleenhove, oprichter van Surfers Paradise. Frank woont al zijn hele leven aan de kust. Als gepassioneerde surfer is hij als het ware opgegroeid met de zee. Zoals de zee hem al veel gegeven heeft in het leven, wil Frank ook teruggeven aan de zee. Dat doet hij intussen al meer dan 20 jaar door de lokale stranden op te ruimen. Toen de Eneco Clean Beach Cup werd opgericht, was Frank’s deelname dan ook een heuse vanzelfsprekendheid.

Eindresultaat?

Het echte verhaal van Frank brengt een zekere bewustwording met zich mee: Zorg dragen voor het milieu is geen wij-zij-verhaal. We zijn allen verantwoordelijk. De oplossing is dan des te meer evident: Draag ook jouw steentje bij, en dat kan door deel te nemen aan de Eneco Clean Beach Cup.

  • Zelf ook deelnemen? Hou dan zeker de website van enecocleanbeachcup.be in het oog.
  • Ook nood aan een video die jou verhaal vertelt? Neem dan gerust contact met ons op!