Blog

Zoekmachine optimalisatie: hoe pak je het aan?

Door het opstellen van duidelijk meetbare KPI’s, als onderdeel van een plan, kunnen alle SEO-inspanningen perfect worden gemeten.

Hoe meet je het succes van SEO? Laten we voorop stellen dat er geen ‘standaard lijstje’ met KPI’s bestaat. Natuurlijk zijn er her en der diverse tips en voorbeelden te vinden. Ieder bedrijf of merk heeft eigen doelstellingen en vertrekt vanuit een andere positie.

1. Start the conversation

Breng in kaart wat de bedrijfsdoelen zijn als onderdeel van de online marketingstrategie en hoe SEO hierin past. Belangrijk om eerlijk en realistisch te zijn: iedereen wil als eerste in de zoekresultaten te zien zijn.

2. Quickscan

Eens we weten waar we heen willen gaan en dit in kaart hebben gebracht, kan er een quickscan uitgevoerd worden. In deze quickscan brengen we in kaart hoe SEO proof de website of webshop momenteel is. Zelf nemen we direct alle andere kanalen onder de loep zodat het online verhaal klopt.

3. Strategie & KPI’s

Met aan de ene hand de resultaten van de quickscan en aan de andere hand de bedrijfsdoelstellingen hebben we het startpunt en beoogde doel in handen. Op basis hiervan kunnen de KPI’s worden bepaald.

Dit zijn de KPI’s die wij het meest gebruiken en meten in Google Analytics:

Stijging organisch verkeer
Na het doorvoeren van de activiteiten zal in veel gevallen het organisch verkeer stijgen, mits het juist de strategie is om in te zetten op een nichemarkt en enkel relevante, kwalitatieve bezoekers aan te trekken. Dan kan er juist een daling plaatsvinden.

– Waarde per bezoek
Door het inzetten van de juiste keywords en teksten, komt er relevant verkeer naar de website wat resulteert in een verhoging in waarde per sessie.

– Weergave in Google
De posities van de pagina’s die zijn geoptimaliseerd zullen verbeteren.

– Daling in bounceratio bepaalde pagina’s
Bezoekers die resultaten krijgen die voldoen aan hun zoekopdracht, blijven langer op de website

– Aantal assists op de conversie
Organisch verkeer zal een steeds grotere en belangrijkere rol innemen bij de totstandkoming van een conversie.

– Behaalde doelen per organische bezoeker
Iedere website beschikt over meerdere doelen die een gebruiker kan voltooien. Dit kan de aankoop van een product zijn, het invullen van een contactformulier, maar ook het delen van een artikel via een Social Mediakanaal. Elk van deze doelen vertegenwoordigd een waarde. Sommige waarden zijn goed meetbaar (een order), anderen zijn minder goed meetbaar (social media share actie) aankopen van een product of het invullen van een contactformulier tot het delen van een artikel via Social Media als Twitter en Facebook. Focus is om de waarde per bezoeker te verhogen, een krachtige KPI is het gemiddeld aantal voltooide doelen per organisch bezoek.

– De verhouding tussen SEO en andere verkeersbronnen
Zet niet enkel in op organisch verkeer, het is belangrijk voldoende andere bronnen in te zetten die zorgen voor inkomend verkeer. Afhankelijk van de doelstellingen en de activiteiten kan het SEO-kanaal meer bezoekers gaan opleveren. Belangrijk is dat de verhouding tussen de kanalen in balans blijft. Wat is de beste mix van kanalen? Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van het soort bedrijf, de mix die wordt ingezet, budgetten die worden gespendeerd en het levenscyclus stadium waarin de website of webshop zich bevindt. Wanneer een nieuwe webshop is gelanceerd zal er bijvoorbeeld meer gespendeerd worden aan online advertising voor de profilering. Na stabiliseert de online positie en zullen de verhoudingen anders zijn.

4. Action!

We need a plan! Eens het wat en hoe bekend zijn, kan er gericht actie worden ondernomen. Maak een implementatieplan waarin alle SEO-optimalisatieactiviteiten op volgorde van prioriteit worden weergegeven. Koppel specifieke deadlines aan iedere activiteit, zodat er een duidelijk stappenplan ontstaat. Gebruik ook de annotatie optie van Google Analytics om aan te geven wanneer wat exact is doorgevoerd. Op deze manier kan er een heel gerichte nulmeting gedaan worden waarbij de impact van iedere KPI heel gericht gemeten wordt.

Ben je meerdere online marketingkanalen aan het optimaliseren of wil je dit gaan doen? Neem deze mee in de planning en stel de juiste prioriteiten. Het heeft weinig zin om te starten met een newsletterprogramma als de URL’s van je landingspagina’s nog geoptimaliseerd moeten worden.

5. Monitoren, analyseren en bijsturen

Eens alle activiteiten zijn doorgevoerd is het een kwestie van monitoren, goed analyseren en gericht & onderbouwd bijsturen. SEO-optimalisatie is een proces van monitoren, de resultaten analyseren aan de hand van de gestelde KPI’s en vervolgens bijsturen waar nodig.

Meer weten over hoe je SEO-optimalisatie aanpakt of heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact met ons op, let’s talk 😉