Blog

Welke impact heeft iOS 14 op Facebook?

Leestijd: 4 minuten

Apple is nooit het merk geweest dat vriendjes wil zijn met andere giganten. Denk maar aan de legendarische Get A Mac campagne: een rechtstreekse aanval op hun toenmalige grootste concurrent Microsoft/Windows. Dat is intussen al meer dan 10 jaar geleden, maar een vos verliest zijn streken niet. Onlangs dwongen ze hun macht af bij een andere gigant: het sociale netwerkplatform Facebook.

Het twistpunt: iOS 14

Met de meest recente update van hun mobiele besturingssysteem neemt Apple extra maatregelen inzake de privacy van hun gebruikers. Ze verplichten o.a. app-ontwikkelaars om toestemming te vragen aan gebruikers voor de gegevens die ze verzamelen om te delen met derden. Tot die derden behoort ook Facebook, want zij adverteren namelijk niet enkel op hun eigen platform, maar ook op het Audience Network. Dit is een netwerk van websites en externe apps. 

De gemiddelde gebruiker verkiest natuurlijk om zijn gegevens en activiteit niet te delen. De mogelijke implicaties zijn echter talloos. Er zijn niet enkel gevolgen voor Facebook en deze externe platformen, maar uiteindelijk ook voor de adverteerders, marketeers en de gebruikers. Kortom: Voor elke betrokkene in het verhaal.

We zetten de meest logische gevolgen even op een rijtje. 

Een sneeuwbaleffect 

Ik waarder mijn privacy. Facebook hoeft niet alles te weten,” hoor ik je denken. Laten we geen twijfel zaaien: Wij zijn allemaal grote fan van privacy, maar maak jezelf niets wijs: de data die op betrouwbare apps en sites verzameld wordt, volgen allemaal de Europees geldende GDPR-regels. Giganten als Facebook worden nauwgezet in het oog gehouden. Je deelt dus geen gevoelig informatie zoals je wachtwoorden of je woonplaats door Candy Crush te spelen. 

Je moet echter het grotere plaatje bekijken. Door sommige data niet te verschaffen, creëer je volgend scenario:

  1. Als data minder meetbaar wordt, kunnen adverteerders hun advertenties minder goed optimaliseren. Zonder optimalisatie, wordt adverteren ook een “dure” zaak. Wanneer jij zelf wil adverteren, wil je natuurlijk zoveel mogelijk de juiste mensen bereiken aan de beste prijs.
  2. Vervolgens worden targets minder accuraat ingesteld: Hierdoor zal je meer irrelevante ads krijgen. “Ugh, vreselijk. Wat kan ik als treinreiziger nu aanvangen met winterbanden?!
  3. Bovendien zullen daardoor minder conversies plaatsvinden, zoals een aankoop, want de adverteerder weet niet exact waar jij je bevindt in de salesfunnel. De omzet van de adverteerder zal dus lager liggen. Dat kunnen ze compenseren door hun prijzen te verhogen. Oei! Nu krijg je niet enkel veel irrelevante advertenties, maar moet je ook meer betalen voor zaken die je wel interesseren. Absurd, niet?

Bovenstaande situatie toont in grote lijnen de directe gevolgen voor de adverteerders en de gebruikers. Maar Facebook en het netwerk van apps en websites halen eveneens hun inkomsten uit deze advertenties. Zij moeten dan misschien hun verdienmodel herzien en sommige functionaliteiten betalend maken voor de gebruikers.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Gelukkig vonden we ook enkele potentiële voordelen:

  • Als er bijvoorbeeld geen conversies op externe platformen gemeten kunnen worden, zullen adverteerders misschien meer inzetten op Facebook shops. Een voordeel voor Facebook.
  • Als adverteerder voer je natuurlijk vooral een wedstrijd tegen je concurrentie. Facebook blijft gewoon een tool die ze hiervoor aanwenden. Als adverteerders op zoek gaan naar alternatieve, creatieve manieren kunnen ze hierin een koploper worden.
  • Zonder optimalisatie heb je dure campagnes, waardoor sommige adverteerders zullen afhaken. Als jij toch blijft doorzetten,  heb je na een moeilijke periode minder concurrentie en dus uiteindelijk een lagere cpc (kost per klik). Dit maakt je campagnes weer goedkoper.

Conclusie

Facebook zal hard werken om een acceptabele oplossing te vinden die zichzelf, adverteerders en alle andere stakeholders zo min mogelijk te schaden. Toch zijn we best op onze hoede.

Een belangrijke rol ligt eveneens bij ons, als marketeers. Wij staan de adverteerders namelijk bij in de uitvoering. We volgen het verloop van dergelijke beslissingen daarom nauwgezet op en bewapenen ons door de huidige campagnes te optimaliseren en reeds strategische alternatieven te bedenken.

✖︎

Kan ook jij onze hulp gebruiken bij jouw Facebook Marketing? Dan helpen we je graag verder: Van het optimaliseren van conversiegebeurtenissen tot het uitzetten van complete campagnes. Neem gerust contact op.