Blog

Wat zijn de social media trends in 2020?

We kunnen niet ontkennen dat social media snel evolueert. Er ontstaan verschillende trends op vlak van mode en interieur, maar ook op vlak van social media. Heb je als bedrijf geen weet van deze mogelijke trends? Dan ben je hier aan het juiste adres. STRAK brengt de social media trends van 2020 in kaart.

Ontdek 5 social media trends in 2020

1/ Influencer-marketing

Influencer-marketing wordt ingezet om potentiële klanten te overtuigen door middel van bekende en dus invloedrijke mensen. Influencers worden aan de hand van hun aantal volgers opgedeeld in categorieën:

👉 Nano-influencers: tot 5.000 volgers.
👉 Micro-influencers: tussen de 5.000 en 50.000 volgers
👉 Meso-influencers: tussen 50.000 en 100.000 volgers.
👉 Macro-influencers: tussen de 100.000 en 1.000.000 volgers.
👉 Mega-influencers: meer dan 1.000.000 volgers.

In 2020 zal influencer-marketing nog steeds een belangrijke vorm van marketing blijven. Maar er is één klein verschil met de afgelopen jaren. Er werd de afgelopen jaren voornamelijk samengewerkt met grote influencers, bijvoorbeeld Kylie Jenner. Toch blijkt dat de grote influencers in het nauw worden gedreven. De hoge tarieven en het succes van influencer-marketing liggen aan de basis. Voor bedrijven is de geloofwaardigheid of loyaliteit belangrijker geworden. Daardoor zullen bedrijven meer gaan samenwerken met micro-influencers.

2/ Stories

We moeten toegeven dat we niet meer zonder onze smartphone kunnen. Dat heeft ook invloed op social media en marketing. Verticale content doet zijn intrede. Content wordt geoptimaliseerd voor verticale schermen. De populairste verticale content zijn de stories op Instagram. Instagram Stories zorgen voor een groter bereik dan een gewone post op je feed. Facebook beschikt ook over verticale content. Een leuk wist-je-datje: jongeren houden tijdens het shoppen 90% van de tijd hun smartphone verticaal en niet horizontaal. Naast verticale content bestaat er ook ephemeral content. Ook hier zijn stories een voorbeeld van ephemeral content. Korte en leuke video’s triggeren potentiële klanten, wat zorgt voor minder verveling.

3/ Social commerce

Verkopen via social media platforms zal belangrijker worden in 2020. Bedrijven of merken maken meer en meer gebruikt van een” shoppable post”. Zoals de naam zelf als zegt, kan je via die post producten shoppen. Dit is een heel eenvoudige vorm van shoppen. Als je een post tegenkomt van een leuke outfit, dan kan je op de afbeelding klikken en kijken welke kledingstukken verkocht worden. Als je klikt op het product, dan kan je dit meteen aankopen. Ook op Facebook kan je als bedrijf gebruik maken van de “buy button”.

shoppable post

4/ Creatieve en authentieke content

Wil je jouw merk laten opvallen? Pas dan creatieve content toe. Creatieve content ligt namelijk aan de basis van het succes van jouw merk. Je kan je onderscheiden met andere merken door creatieve content toe te passen. Creatieve content gaat niet over jouw product, maar over de beleving ervan. Ook in 2020 zal hier de focus op liggen.

Bedrijven gaan ook meer focussen op het opbouwen van een relatie met een klant. Dit zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan inzetten op authentieke content. Authentieke content zorgt voor meer verkoop, omdat de klant gelooft in jouw merk. Denk niet meer als een verkoper, maar als een mentor. Zorg dat je jouw klanten voldoende informatie en advies kan geven. Vertrouwen winnen bij een klant, gebeurt door een oplossing te bieden voor zijn of haar probleem.

5/ Lokale targeting

Lokale targeting wordt gebruikt om mensen te bereiken en aan te trekken vanuit een specifieke geografische locatie. Een locatie toevoegen aan je post of story zorgt voor een lokaal publiek. Bij Instagram kan je zoeken naar berichten van specifieke locaties of een locatie in de buurt. Als je als bedrijf een locatie toevoegt aan jouw post, dan wordt dat weergegeven in de zoekresultaten. Via Facebook kan je ook een locatie toevoegen als je gaat adverteren. Deze advertentie wordt dan getoond aan de gebruikers op die locatie. Daarnaast zet Facebook in op het delen van lokaal nieuws.