Exact twee weken ver in het nieuwe jaar. Wat vliegt de tijd! Maar laten we vooral niet te lang stilstaan bij wat er al gebeurd is, want daar wordt iedereen tegenwoordig niet meer zo gelukkig van. Laat ons liever met verwondering kijken naar de toekomst.
In deze blogpost kijkt onze Online Marketeer Boyan vooruit op enkele ontwikkelingen in zijn vakgebied. Omdat hij de dag van schrijven een one-on-one meeting had met onze Lead Developer Nick, trok hij ook even aan zijn mouw voor enkele inzichten omtrent web development. En hoewel team Design steeds de meest interessante visies heeft, zit het eerder in hun bloed om iets te tonen dan om er over te praten. Volg ons daarom zeker ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Alles wordt hybride
Door de lockdowns waren vele bedrijven genoodzaakt om via videocalls te communiceren met hun klanten, partners en collega’s. Dat was immers de gulden middenweg tussen fysiek ontmoeten en onpersoonlijke mailtjes of belletjes. Maar wat met professionele events? Initieel werden alle fysieke events volledig afgelast of voor onbeperkte tijd on-hold gezet. Naarmate de pandemie vorderde, besloot men ook hier video in te zetten als oplossing. Er werd overgeschakeld naar live streaming van de fysieke events én men zette zelfs virtuele events op — zodat je van thuis vanuit je lekkere, luie zetel toch aanwezig kon.
Deze hybride manier lijkt nu eerder een vaste waarde te worden dan zomaar een tijdelijk concept. Zeker nu ook Metaverse — je weet wel, het voormalige Facebook Inc — een duidelijke focus legt op een toekomst van Augmented en Virtual Reality.
Knock, knock… who’s there?
Voorheen leefden marketeers in het tijdperk dat zich typeerde aan interruptiemarketing. Ze konden advertenties als het ware naar iedereen pushen. De ontvangers konden dan via hun eigen platform- of accountinstellingen aanduiden of ze dergelijke berichten nog wilden ontvangen of niet.
Tegenwoordig bevinden marketeers zich in de volle overgang naar permissiemarketing, waarbij ze eerder om toestemming moeten vragen om een bericht te mogen pushen. Dit zat er natuurlijk al even aan te komen, zo introduceerde de GDPR jaren geleden al de opt-in verplichting bij e-mailmarketing. Maar de evolutie bereikte een nieuw hoogtepunt toen Apple dit concept permanent op hun mobiele toestellen implementeerde via hun iOS 14-update. Zoals je eerder al kon lezen, heeft dat een grote impact op online marketing. Onze verwachting is dat vele tech giganten dat voorbeeld zullen volgen.
Daarom blijft een uitgekiemde targeting en creatieve aanpak binnen de krijtlijnen een echte voorwaarde voor effectieve online marketing.
You’ve got mail
E-mailmarketing is wellicht de oudste online marketingtechniek: Zo werd de eerste massamailing op 3 mei 1978 verstuurd. Meer dan 40 jaar later blijft e-mail van ongekend succes genieten. Dat komt door de vele voordelen:
- Je weet dat de ontvanger een zekere interesse toont door de GDPR opt-in.
- Je kan boodschappen persoonlijk maken.
- Je bepaalt zelf wanneer de boodschap bij de ontvanger terecht komt.
- Je bent niet afhankelijk van achterliggende algoritmes zoals op sociale media.
- …
Wat ons betreft, is e-mail daarom een onmisbaar element voor vele ondernemingen. Om het goede voorbeeld te tonen, willen ook wij in 2022 onze nieuwsbrief alvast nieuw leven inblazen: Hieronder kan je je inschrijven om maandelijks op de hoogte te blijven van onze nieuwste cases, de meest recents blogs over ontwikkelingen in onze vakgebieden én interne nieuwtjes.
WordPress Full Site Editing
We zouden onszelf geen WordPress experts durven noemen als we niet kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen van de meest populaire open source software.
Daar ligt de toekomst in de verdere ontwikkeling van het project Full Site Editing, dat geïntroduceerd werd in WordPress 5.8 “Tatum”. Het achterliggende idee is dat WordPress gebruikers tools en features krijgen waarmee volledige website gebouwd worden via blocks. Met deze blocks kunnen verschillende onderdelen op de pagina gecreëerd worden. Full Site Editing is dus een verzameling van subprojecten, zoals de Site Editor, Global Styles, Query block, Navigation block, Templates, block-thema’s, etc.
Het project is geen kant-en-klaar pakket en blijft in continue ontwikkeling. Zodoende kunnen alle WordPressgebruikers zich voorbereiden op de veranderingen. Er komen dus telkens meer nieuwe features en verbeteringen ter beschikking.
Dit wordt verduidelijk door Josepha Haden Chomphosy, the big boss van WordPress:
“Full site editing is een verzameling van projecten die samen een grote verandering vertegenwoordigen, die ongetwijfeld te veel is voor één enkele release. Het belangrijkste om hierbij te weten is het niet verpakt wordt als de complete, standaard ervaring voor gebruikers. De belangrijkste feedback die we uit de lanceerfase kregen, was dat er niet genoeg tijd was voor alle partners (o.a. agencies, thema-ontwikkelaars, plugin-developers en websitebouwers) om zich voor te bereiden op de aankomende veranderingen.
Om daar rekening mee te houden, zal dit veranderingsproces geen aan/uit-verandering zijn. De focus ligt nu niet op een volledige en genuanceerde gebruikerservaring, maar meer op een publieke beta binnen WordPress 5.8.”
Wie wacht, mist de veiligheid van PHP 8
Dat PHP een populaire scripttaal blijft, is een understatement, want het wordt op bijna 80% van alle websites gebruikt. Elk jaar, in de laatste week van november om precies te zijn, komt er een nieuwe release uit. Momenteel zitten we al aan release 8.1. Elke release wordt gedurende 2 jaar volledig ondersteund, waardoor bugs en andere veiligheidsproblemen op regelmatige basis aangepakt worden.

We raden daarom iedereen aan om de overstap naar PHP 8 te maken, want release 8.0 en 8.1 zijn momenteel de enigen die nog actieve support krijgt. Sinds deze maand zijn alle voorgaande releases heel kwetsbaar: PHP 7.3 wordt helemaal niet meer ondersteund en PHP 7.4 krijgt geen actieve ondersteuning meer, waardoor je een groot risico loopt met de verouderde releases.
Is jouw PHP niet meer up-to-date? Contacteer ons dan snel!
Contactformulier
___
Heel wat om naar uit te kijken dus! Tweeduizendtweeëntwintig, bring it on!