Blog

Wanneer een Facebookgroep, een echte community wordt

Wat merken en organisaties nog kunnen leren van een Facebookgroep

Voor merken en organisaties wordt het met de dag moeilijker om op Facebook aandacht te krijgen van fans en volgers. Simpelweg omdat de berichten die talloze organisaties en merken posten niet meer geraken tot hun doelpubliek. De overload aan content op Facebook en de edgerank zijn moordend, weetjewel. Hoe kan je als merk of organisatie nu toch het verschil maken?

Heb ooit al eens gedacht aan een oldschool Facebookgroep? Een verzamelplaats voor gelijkgezinden en fans die oprecht geïnteresseerd zijn in jou én elkaar kunnen informeren en helpen waar nodig. Een Facebookgroep biedt een tal van voordelen. Voor jou én voor je fan.

Digital Marketing Belgium:  Een Facebookgroep waar vele organisaties enkel van dromen

Digital Marketing Belgium (DMB) is de grootste digital marketing community in België. Het is de plaats waar digitale marketeers van alle geuren en kleuren verzameld worden op één plek. De leden helpen elkaar waar nodig, discussiëren over uiteenlopende digitale topics en delen de laatste nieuwtjes uit de digitale wereld. Dit allemaal zonder schelden maar juist met een kwaliteitsvolle groep. Bovendien maken de groepsleden kans op heel wat voordelen naast.

Maar wat maakt de DMB-groep nu net zo’n succes in tegenstelling tot andere groepen?

In de eerste plaats was er een grote nood aan een kwaliteitsvolle, puur Belgische community over digital marketing. Artur ’T Kindt en Elyssa Van Landeghem speelden hier slim op in en riepen de Facebookgroep Digital Marketing Belgium – DMB tot leven. De groep werd warm en met veel gejuich onthaald door vele professionele digital marketeers, studenten en liefhebbers.

Een groep tot leven brengen is één iets. Een groep levend houden is een ander paar mouwen. Iets waar de beide beheerders van Digital Marketing Belgium weldegelijk kaas van hebben gegeten.

Hoe laten de beheerders van DMB hun groep dag na dag groeien?

7-tips voor een geslaagde Facebookgroep voor jouw merk of organisatie:

Plaats regelmatig zelf nieuwe content

De nachtmerrie van elke beheerder van een Facebookgroep is dat zijn of haar groep saai of doods wordt. Maar voor elk probleem bestaat een oplossing. Door regelmatig zelf content te posten creëer je het gevoel dat de leden zaken missen. Hierdoor zullen ze op regelmatige basis de groep bekijken. Daarnaast kan jij je profileren waardoor de groep aan geloofwaardigheid wint.

Waak over de kwaliteit van je eigen content én die van anderen

Hou een oogje in het zeil over de geproduceerde content. Zorg er in de eerste plaats voor dat je als beheerder zelf geen schreiffauten maakt. Die halen jouw geloofwaardigheid naar beneden én die van de groep. Zorg er ook voor dat je geen valse informatie deelt met je leden. Diezelfde regel geldt ook voor je leden. Wees waakzaam als een hondje en blaf waar nodig.

Organiseer wedstrijden

Iedereen is dol op wedstrijden want iedereen is diep, of iets minder diep vanbinnen, een echte winnaar. Wedstrijden in welke vorm dan ook doen het altijd goed op social media. Ze zorgen voor veel respons en interactie. Het zal ook je imago bij de leden een boost geven.

Participeer in onderwerpen

Geef het goede voorbeeld en reageer op vragen, nieuws en reacties van de groepsleden. Hierdoor krijgt de groep meerwaarde voor de leden.

Stel duidelijke regels op

Niks is zo vervelend als een Facebookgroep waar anarchie heerst. Maak duidelijk wat kan en niet in de groep. Wie de regels overtreedt kegel je eruit. Een groep met spelregels is gegarandeerd een goede groep.

Groei op een slimme doordachte manier

Laat van je horen! Maak deals met partijen die jouw groep kunnen ondersteunen en spring mee op hun kar. Zorg via influencers, ambassadors, nieuwsbrieven en blogs dat je groep wordt besproken.

Bewaar het overzicht

Een kwaliteitsvolle groep beheren en onderhouden, vergt veel tijd en energie van je. Tijd en energie die nodig zijn om je project te doen slagen. Wil je groeien? Steek tijd in je groep. Stuur bij waar nodig en denk voortdurend na hoe je als groep kan groeien via een doordachte manier.

7 voordelen voor een organisatie/merk van een Facebookgroep

  • Groepsleden zijn actiever, dan gewone “likers”
  • Niet alleen jij als organisatie geeft waarde, je leden dragen daar ook toe bij
  • Weten wat er leeft in jouw community over jouw organisatie en merk
  • Je fan blijft langer hangen op een groep dan op een pagina
  • Opsporen die-hard fans, mogelijke ambassadors en influencers
  • Een groep is laagdrempelig én gratis
  • Een exclusieve omgeving waarin jij de regie in handen hebt

Wil je meer weten hoe je als merk of organisatie beter kan scoren op Facebook? Neem gerust contact met ons op. De deur staat voor jou open en de koffie al klaar!