Leestijd: 4 minuten
Vroeger had de jeugd Tik Tak. Nu heeft de jeugd TikTok. Je kan er niet om heen: links en rechts hoor je de naam voorbij razen. De Chinese video-app werd gelanceerd in 2016 en is momenteel het snelst groeiende socialemediaplatform ter wereld. Je kan korte, mobiele video’s maken van maximaal 15 seconden (of loops tot 1 minuut) en vervolgens editen met AR filters, special effecten, muziek, etc.
Creativiteit staat centraal. Hun slogan is dan ook “Make your day“, die letterlijk kan genomen worden, nl. “Wees creatief en maak zelf video’s gedurende je hele dag”, maar ook figuurlijk: “Onze grappige video’s zullen gegarandeerd je dag beter maken.”
1) Met alle Chinezen, maar niet met den dezen 🇨🇳
Het klinkt raar, maar de Chinese app is niet beschikbaar in… China. Daar is de app beter gekend als Douyin. Toch gaat het niet zomaar om een vertaling of internationale benaming die beter bekt. Hoewel hetzelfde bedrijf Bytedance achter TikTok en Douyin zit en beide apps over exact dezelfde functionaliteiten beschikken, zijn het technisch gezien twee losstaande apps die draaien op twee verschillende servers.
De achterliggende reden is de Chinese wetgeving. Vrij grappig dat China – het land waar privacy een vervlogen begrip is – enorm strenge restricties op censuur hanteert. De oplossing van Bytedance? Een kopie van Douyin de wereld insturen op een buitenlandse server, onder een andere naam. Xièxiè la! – oftewel ‘bedankt!’, voor de niet-sinologen onder ons.
Niet onbelangrijk: Wanneer er gepraat wordt over het immense succes van Tiktok worden daar steeds de cijfers van Douyin in opgenomen, dat ongeveer 300 miljoen gebruikers telt.
2) I heard it through the (grape)Vine 🍇
Rewind naar 2013: Net zoals Tiktok nu hoge toppen scheert, kon je toen niet naast Vine kijken. Deze video-app liet toe om 6 seconden te filmen en te delen op andere socialemediakanalen. De app was vooral in de VS enorm populair en introduceerde sterren als Logan & Jake Paul en Jérôme Jarre, maar versterkte ook de populariteit van celebrities als Ariana Grande. Het stierf in 2016 echter een stille dood toen eigenaar Twitter de app stopzette in 2016 om kosten te drukken.
De app Musical.ly vulde vervolgens die creatieve leegte in. Daar kan je voornamelijk liedjes playbacken. Musical.ly werd later werd overgenomen en geïntegreerd in het huidige TikTok. Playback is dan ook één van de meest gebruikte methodes om content te maken op de app.
3) Full throttle, no brakes 🏎
Hoewel de app intussen al 3 kaarsjes uitblies, nam de populariteit vooral het laatste jaar exponentieel toe. TikTok verzamelde intussen meer dan een half miljard actieve gebruikers (!), waardoor het zelfs gevestigde waarden als LinkedIn, Twitter, Pintrest én Snapchat achter zich laat.
Met zoveel actieve gebruikers mag het ook geen wonder wezen dat TikTok de meest gedownloade app van het moment is. Met meer dan 600 miljoen downloads in 2019 bereikte het zowel de kaap van 1 miljard als anderhalf miljard totale downloads. Daarmee bereikt het ook de top 3 van meest gedownloade app van 2019 – naast WhatsApp en Facebook Messenger – en staat het op de 7de plek van meest gedownloade apps in het voorbije decennium.
4) The place to be for Generation Z 👨🏻🎤
Marketeers breken er zich vaak het hoofd over: Hoe bereiken we in godsnaam generatie Z? Deze jonge generatie belichaamt de meest moeilijk te bereiken doelgroep, want zij willen niet meer deel uitmaken van een grote gemeenschap, maar van kleinere, relevante groepen. Ze willen daarmee uniek zijn en zich persoonlijk kunnen uitdrukken.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze generatie massaal op TikTok te vinden is, waar creativiteit en authenticiteit centraal staan: maar liefst 66% van alle TikTok-gebruikers zijn niet ouder dan 30 jaar. Meer zelfs, het grootste deel daarvan – ongeveer 40% van alle gebruikers – is jonger dan 24 jaar.
Hoewel de app momenteel weinig tot geen marketingopties aanbiedt, kan dit niet lang uitblijven. Verwacht je dus maar aan een toenemende aanwezigheid van merken en bedrijven die zich voorbereiden op dat moment.
5) Dit is de fo, de fo, de formule 👨🏻🔬
Je kan er steevast van uitgaan dat weinig creatieve content heel laag zal scoren, maar er is géén algemene strategie die bepaalt of je video al dan niet populair wordt.
We namen hierbij zelf de proef op de som en hielden een kleine wedstrijd op kantoor: De meeste views halen in een periode van twee weken. Het maakte niet uit hoeveel content je de wereld inzond, dé video met de meeste views was de uiteindelijke winnaar. Er zaten een pak creatieve ideeën tussen, gaande van heuse give-aways en wedstrijden tot interactieve spelletjes en indrukwekkende montages. Toch staken er twee video’s met hoofd en schouders boven de rest uit. De ene imiteerde op grappige wijze een van de meest populaire video’s van dat moment, de andere toonde de helse drukte bij het uitstappen van een vliegtuig. Zie jij de cruciale component? Wij alvast niet.
Kortom: Blijven experimenteren lijkt de enige manier om succes te halen. Fake it til you make it.
6) Concurrentie op komst? Byte’je bij byte’je! 🥊
Vine werd dan wel stopgezet, Dom Hofmann, de man achter Vine dacht er anders over. Hij lanceerde onlangs de video-app Byte, dat net zoals Vine 6-seconden-video’s stimuleert. Het neemt hierbij ook de functionaliteiten van TikTok over, zoals de explore feed, AR filters, muziek, etc.

Maar waarom zou het deze keer wel lukken? Zelf benadrukt Hofmann twee redenen: Enerzijds stimuleert de 6-seconden-tijdslimiet om no-filler content te maken, waardoor creativiteit nog meer primeert. Er wordt geen seconde verspild als je echt succes wil ervaren. Vandaar de slogan “creativity first.” Anderzijds wil Byte het mogelijk maken om content creators geld laten verdienen. Een inkomstenmodel lijkt slim, want dit bieden TikTok en andere micro-entertainment apps voorlopig nog niet aan. Het lokt dus merken en bedrijven om zelf een account te hebben en toekomstige Byte-influencers te sponsoren.
In de eerste week van lancering werd de app al ruim 1,3 miljoen keer gedownload. Geen slechte start!
7) Highway to the TikTok zone 📵
Ja, je leest het goed. In het schoolgebouw van Aeres VMBO Almere in Nederland werd de eerste TikTok zone ter wereld geïntroduceerd. Voorheen werd er door het hele schoolgebouw gedanst op muziek bij het filmen van de TikTok-video’s en dat mag niet volgens het schoolreglement. Omdat de app zodanig populair is en het verbannen meer problemen oplevert dan het oplost, werd er een speciale zone gemaakt waar de leerlingen ongestuurd hun video’s kunnen maken.
Als marketeers vinden we dit indrukwekkend, want hoorde jij al eerder van een Facebook-zone of een Snapchat-zone Iets zegt ons dat vele scholen hier een voorbeeld aan zullen nemen.
8) Mobile, schmobile 👩🏻💻
Je kan vanaf nu ook video’s uploaden vanaf de TikTok-website. Deze optie werd eerder deze week toegevoegd en is vooral nuttig voor marketeers die meerdere socialemediaplatformen moet onderhouden: Je hoeft hierbij niet continu te wisselen tussen je smartphone en je computer.
We blijven echter overtuigd dat mobiele, in-the-moment video’s zullen leiden tot de beste resultaten. De desktop uploads zullen meer gepolijst zijn en minder ruwe kantjes tonen. Dat staat wat haaks op de insteek van TikTok, want deze ruwe kantjes dragen nochtans bij aan de authenticiteit.
TikTok is beschikbaar voor iOS & Android, en kan dus ook via desktop.