Bedrijven en merken, zowel groot en klein als jong en oud, vertoeven vandaag allemaal actief op het internet. Gezamenlijk hebben ze maar één doel: nummer één worden in de zoekresultaten. Met veel moed trekken bedrijven en merken ten strijde om een zo hoog mogelijke ranking te behalen op Google.
Hun wapens? Heel simpel: een website en wat gepersonaliseerde content. Vele bedrijven en merken zitten echter met de handen in het haar wanneer de torenhoge verwachtingen niet worden ingelost. De website is te ver achterin te vinden op Google, heeft te weinig bezoekers, zorgt voor te weinig conversies, heeft last van een te hoge bounce-rate, … Zoals men in de volksmond zegt: “Te is nooit goed, behalve tevreden”. Maar hoe kan je nu snel tevreden worden over het doel van je website? Een quickscan geeft alvast de voorzet waardoor je kan scoren in de toekomst. Via een quickscan krijg je inzicht in de online positie van een website en worden er quickwins, optimalisatiemogelijkheden en uitbreidingsmogelijkheden geïdentificeerd.
Wat voor een beest is een quickscan?
Tijdens een quickscan wordt precies gekeken naar waar een bedrijf online staat. Met een kritische bril wordt er geanalyseerd hoe de website is opgebouwd, hoe SEO-vriendelijk de website is, wie en hoe er naar de website wordt gesurft. Hand in hand met de vindbaarheid gaat de online profilering van een bedrijf. Het is daarom handig alle online kanalen van een bedrijf mee onder de loep te nemen. Dit zorgt ervoor dat het volledige online verhaal in kaart wordt gebracht. Bovendien vormt een quickscan de basis voor een strategie die een bedrijf naar online successen leidt.
Afhankelijk van de prioriteiten en de doelen die worden vooropgesteld, volgt de quickscan een bepaald stappenplan. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin SEA-campagnes live te zetten, wanneer de website nog niet geoptimaliseerd is. Het proces kan dus geheel verschillend zijn bedrijf per bedrijf, merk per merk.
Stap één: Is de (mobiele) website wel geoptimaliseerd en gebruiksvriendelijk?
Voordat er externe kanalen worden ingezet, is het verder optimaliseren van de basis van een website de eerste stap. In de eerste fase van de quickscan wordt daarom de algemene informatie van de website geanalyseerd. Wat is de huidige positie van de website in Google? Via Google Analytics wordt dan weer gekeken naar waar de huidige bezoekers vandaan komen, via welke bronnen of mobiele toestellen de bezoekers op de website terechtkomen en welk gedrag ze vertonen tijdens hun bezoek.
Tijdens deze eerste stap van de quickscan wordt er vervolgens kritisch gekeken naar de functionaliteit en de structuur van de website. Zo wordt er onder meer nagegaan hoe je navigeert op de site, of alle linken werken en welk gevoel je als surfer ervaart tijdens het bezoeken aan de website. Verder wordt ook getest of de website wel mobiel responsief en gebruiksvriendelijk is. Iets wat steeds belangrijker wordt aangezien meer en meer mensen zaken opzoeken via hun smartphone.
Stap twee: De zoektocht naar SEO-quickwins
Nadat de basiszaken op de website zijn bestudeerd dient een andere belangrijke onderdeel te worden aangepakt: de site dient geoptimaliseerd te worden voor zoekmachines.
Maar hoe meet je nu het succes van SEO? Laten we voorop stellen dat er geen ‘standaard lijstje met KPI’s bestaat. Google heeft maar liefst 200 criteria om te bepalen of een site op nummer 1 of nummer 338 staat. Vele kleine aanpassingen kunnen een grote boost opleveren voor je website. Op onze blog over SEO-optimalisatie gingen we hier reeds dieper op in. Tijdens een quickscan wordt gekeken naar waar de verbeterpunten liggen en waar er mogelijkheden zijn een hoog rendement te halen. Belangrijk bij het scoren in Google is dat de website crawlbar is. Hiermee wordt bedoeld dat de informatie- en URL-structuur duidelijk is voor de zoekmachine. Tijdens de quickscan wordt duidelijk hoe “leesbaar” de website is voor de zoekmachine. Daarnaast is het tijdens de scan belangrijk te checken of de aangeboden content ook relevante keywords bevat.
Stap 3: Google Analytics een schat aan data
Data is de kennis van alle wijsheid. Meer nog! Correcte data is de bron van alle wijsheden samen. Om die correcte data te kunnen hanteren, moet je de tools die je deze data aanbieden ook effectief op punt zetten. De quickscan gaat na of de Google Analytics account juist is ingesteld. De reden hiervoor is om een zo correct als mogelijke schat aan data te verzamelen. Dit is handig om een juist beeld te krijgen van je doelgroep en een noodzaak voor het opzetten van toekomstige strategieën.
Stap 4: Eerst SEO dan pas SEA
Tijdens een quickscan kan er ook een kijkje genomen worden hoe de Google Adwords-campagne wordt gemanaged. Hierbij wordt uitgezocht hoe het bedrijf of merk de functies hanteert. Om maximaal te scoren in Google is het evident zowel de website SEO als SEA vriendelijk te maken. Hierbij is het aan te raden om eerst de SEO te optimaliseren vooraleer je aan SEA begint.
Stap 5: Social Media or not social media, that’s the question
Om het hele online verhaal van een merk of bedrijf in kaart te brengen, is het noodzakelijk om ook de social media kanalen van het bedrijf of merk onder het vergrootglas te leggen. Tijdens de quickscan wordt ten eerste gekeken welke kanalen het bedrijf of merk bezit en waarom ze net diegene bezit. Daarnaast wordt ook geanalyseerd hoe het bedrijf of merk zich gedraagt op deze kanalen en welke content-mix het aanbiedt aan haar doelgroep. De quickscan zal duidelijk maken of de aanwezige sociale media kanalen van het merk of bedrijf correct gehanteerd worden of waar de mogelijke opportuniteiten liggen om te groeien op via deze sociale media /kanalen.
Alles is gescand wat nu?
Op basis van de bevindingen van de quickscan wordt per kanaal beschreven welke optimalisatiemogelijkheden er liggen en hoe deze te grijpen. Na de quickscan wordt er een advies gegeven waar de mogelijke stappen tot optimalisatie worden voorgesteld. De weg naar doel ligt open te scoren met je website via een quickscan. Stampen we de bal er samen in?
⸺
Wil je zelf eens door de quickscanner van STRAK? Neem gerust contact op, let’s talk 😉.