Leestijd: 4 minuten
Vorige maand blikten we terug op onze voorspellingen voor 2020. Als we het zelf mogen zeggen: Dat deden we niet slecht, ondanks dat we geen rekening hielden met een pandemie. Daarom kijken we genuanceerder naar onze voorspellingen voor dit jaar, 2021:
Podcasts, overal podcasts
Ze lijken als paddestoelen uit de grond te schieten. Niet onlogisch: We zitten vaak thuis met weinig om handen. Geen babbeltjes meer in de sportschool, geen diepgaande intellectuele gesprekken meer aan de toog van ons stamcafé. De drang om over onze hobby’s en passies te spreken, kan niet optimaal meer ingevuld worden. We gaan massaal podcasts maken over de meest uiteenlopende onderwerpen, om die communicatiebehoefte enigszins te bevredigen. Van sneakers tot festivals tot alles technologie en alles ertussen. En dat is leuk, toch? Dankzij het grote aanbod is er voor ieders wat wils.
En daar lijkt het niet te stoppen, nu ook streaming-gigant Spotify niet enkel podcastuitgeverij Gimlet, maar ook podcastdienst Anchor overnam. Dit schudde ook Apple en Google wakker om te kijken of ook zij niet meer moeten investeren in deze audiocontent. Verwacht je dus maar nog meer podcasts in 2021!
Interessante kanttekening: “B:A/M! (Belgian Association of Marketing) merkte wel op dat de gemiddelde luistercijfers van bestaande podcasts daalden; omdat dit type content vooral geconsumeerd werd tijdens het pendelen en in de file.
UX wordt een prioriteit
De opkomst van Voice marketing
Apple’s Siri, Amazon’s Alexa, Google Home. Ze rinkelen allemaal op zijn minst een belletje. Deze populaire voice assistants worden momenteel gebruikt voor ‘simpele’ doeleinden, zoals het afspelen van muziek, het instellen van een alarm, en het oproepen van de snelste route of een weersvoorspelling. Nu deze voice assistants meer ingeburgerd raken, naderen we een fase met meer gesofisticeerde ervaringen. Heel wat merken zien de meerwaarde in van Voice Marketing en Voice Commerce. Een mooi voorbeeld is de Uber-app waarmee je al pratend tegen een ritje kan boeken. Een voice-opdracht is tot driemaal sneller dan een klassieke opdracht. In theorie zou je dus tot driemaal meer opdrachten kunnen behandelen en tot driemaal meer omzet kunnen draaien.
Dat brengt natuurlijk ook voor online & digital marketeers heel wat uitdagingen met zich mee. Het verandert de manier waarop we zoekmachines en applicaties gebruiken, onze “commando’s,” zeg maar. De gekoppelde content zal zich moeten optimaliseren voor voice, want dat gebeurt namelijk in spreektaal en niet in keywords. Het staat voorlopig nog in zijn kinderschoenen, maar dit zal in 2021 hoogstwaarschijnlijk een grote stap vooruit zetten.
Interessante kanttekening: In mei 2020 werd het eerste Voice Marketing Agency van ons land opgericht, Mark II.
Instagram wordt nog groter
Natuurlijk is Instagram al immens groot, maar sinds kort merken we een heel grote focus op video. En dat zal in 2021 enkel in hun voordeel spelen.
In 2013, ongeveer drie jaar na de lancering, voegde het platform de videofunctie toe. Initieel kon je enkel korte, vierkante video’s van maximaal 15 seconden plaatsen. Door de jaren heen werden de mogelijkheden uitgebreid, als tegenantwoord op de concurrentie. Vaker wel dan niet werden videofuncties gekopieerd en eigen gemaakt. Van 15 seconden naar 1 minuut, van vierkant naar landscape en verticaal, van live video’s op IG Live tot langere video’s op IGTV en creatieve content op IG Reels.
Vooral deze laatste drie videofuncties trekken onze aandacht. We raden merken aan er volop mee te experimenteren:
- Zo jaagt IG Reels het succes van TikTok na. Die laatstgenoemde krijgt tegenwoordig heel wat tegenwerking door hun privacybeleid, niet-gefilterde content en leeftijdsperikelen. We schatten de kansen van Instagram groot in. Waarom zou je meerdere apps gebruiken als je alles in één app kan?
- Ook het belang van IGTV zal toenemen, want vanaf nu kan je ook hier advertenties plaatsen. Bovendien kunnen gebruikers hun IGTV-content monetizen, wat ook bij andere kanalen voor een gigantische boom zorgde. It’s all ‘bout the money. It’s all ‘bout the dum dum da da dum dum.
- IG Live kende bij de lancering nog geen al te groot succes, maar wordt sinds de lockdown meer ingezet. Merken, influencers en Jan Modaal communiceren in real-time met hun volgers. Vergelijkbaar met het podcast verhaal: we hebben behoefte aan een luisterend oor!
Welke voorspelling kan jij nog maken? En welke heeft er het meeste impact op jouw business? Laat het ons weten!
✖︎
Heb je nog tips nodig om je marketing en communicatie op punt te stellen of zoek je iemand om je communicatie te beheren? Geef ons gerust een seintje!