De lokale inwoners naar je onderneming lokken, is voor elke handelaar interessant en belangrijk. Neem nu het typische voorbeeld van een opendeurdag: Vaak is dit jaarlijks terugkerend gebeuren iets waar je als ondernemer mee wil scoren en is het een belangrijk deel van je jaaromzet. Dit kan naar aanleiding zijn van een nieuw product of dienst (bv. nieuwe automodel) of omdat de zaak opnieuw is ingericht (nieuwe toonzaal of serviceruimte), maar het kan evengoed een opruiming zijn van de stock of een uitverkoop (bv. wegens verbouwingen).
Wat ook je exacte doel is, adverteren voor je lokale handelszaak is vaak cruciaal, want mensen komen niet zomaar naar jouw zaak.
Net daarom is de juiste advertentiekeuze van groot belang. Hoe maak je je kenbaar aan (potentiële) klanten? Hoe krijg je hen zover dat ze hun schaarse, vrije tijd opofferen? In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen van online adverteren op lokaal niveau, alsook op ook de valkuilen en de traditionele manieren van adverteren.
Traditioneel adverteren voor een lokale handelszaak
Lokale handel gaat het internet al vele millennia voor. Ook vroeger werd er al vlijtig geadverteerd om lokale klanten te bereiken. Wat waren de meest voorkomende, offline methoden, die ook vandaag nog interessant zijn?
De lokale krant en ‘reclameblaadjes’
We kennen ze allemaal, de lokale blaadjes boordevol kleurrijke advertenties van lokale ondernemers of ketens die lokaal willen adverteren. Ondanks het internet, bestaan zijn deze publicaties nog steeds. Hun gouden jaren zijn ongetwijfeld voorbij, maar er is nog steeds een publiek dat graag wekelijks eens bladert door het lokale nieuws met de bijhorende advertenties.
Voornamelijk het oudere publiek benadrukt het belang van dit medium. Als jij je richt op een jonger publiek, zal je deze krantjes hoogstwaarschijnlijker als handelaar (durven) overslaan.
Voordelen:
- Grote ruimte beschikbaar (mits voldoende budget)
- Koppeling aan een lokaal en gekend medium
Nadelen:
- Vaak duur (ontwerp, verspreiding,…)
- Advertentie staat tussen de vele andere advertenties
De traditionele flyers
Flyers zijn ook een manier om jezelf lokaal te promoten, die tegenwoordig nog steeds effectief verloopt. Het grote voordeel is uiteraard dat je iets tastbaars hebt om af te geven. Als je het een beetje slim speelt, kan je zelfs vermijden dat je samen met andere reclame in de bus valt: Kies gewoonweg een dag waarop er geen reclame is! Het nadeel is dat je voor ontwerp- en drukkosten hebt en de verdeling moet verzorgen. Dat laatste kan misschien door je kinderen of neefjes, maar je mag het werk en tijdsbeslag niet onderschatten.
Voordelen:
- Grote ruimte beschikbaar (bv. beide kanten op een A5-flyer)
- Rechtstreeks in de brievenbus bij mensen
Nadelen:
- Ontwerpkost (om professioneel te ogen)
- Drukkosten
- Verdeelkost of grote tijdsinvestering
Point of Sale
Uiteraard mag je niet vergeten om aan je zaak zelf ook promotie te voeren. Een groot spandoek dat op voldoende afstand zichtbaar is, kan een groot verschil maken.
Voordelen:
- Lage kost, enkel spandoek.
- Geen tijdsinvestering
Nadelen:
- Enkel te zien door voorbijgangers
Vele alternatieven
Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere manieren, zoals een reclamewagen plaatsen, radioreclame, sponsoring, etc.
Maar in deze blogpost willen we het echter specifiek hebben over het online adverteren voor je lokale handelszaak, want één aspect hebben bovenstaande manieren van adverteren gemeenschappelijk: Het is vaak héél moeilijk om het effect van je acties te meten. Daarom werd er vroeger vaak gewerkt met specifieke bonnen of stroken voor een bepaald medium. Bv. strook A stond in krantje X, strook B stond in krantje Y en strook C stond op de flyer. In zekere zin, targeting en analyse avant la lettre. 🙂
Online adverteren voor een lokale handelszaak
Het is natuurlijk van belang om te weten wat het best werkt: Online kan je het effect van je acties vaak exact meten, waardoor ze een streepje voor hebben op offline communicatie. Zo kan je kanalen of advertentienetwerken die minder presteren uitschakelen en het budget gebruiken voor andere of beter presterende kanalen.
Henry Ford zei het al: “Half my advertising is a waste – I just don’t know which half.” Helaas voor ome Henry bestonden Google en Facebook toen nog niet.
Een van de grootste voordelen van online adverteren is dat je ook tussentijds kan optimaliseren. Je hoeft dus niet te wachten tot op het einde om je acties te analyseren en bij te sturen naar de volgende actie toe. Stel dat je drie weken lang wil adverteren voor een opendeurdag. Dan kan je het zo inplannen dat je de eerste week verschillende advertenties maakt en na die week al kijkt wat het beste presteert. Zo kan je de volgende twee weken het overige budget gebruiken voor de beter presterende advertenties.
Door het meten zorg je er dus voor dat minder presterende advertenties heel snel kunnen afgevoerd worden. Bij offline adverteren is dit niet het geval. Stel dat de flyer een fout bevat of de geprinte advertentie niet aanslaat… tja, volgende keer beter?
Welke advertentienetwerken kiezen?
Veel hangt af van de doelgroep, het doel zelf én het budget. Er is immers voor alle advertentienetwerken wel iets te zeggen. Je kan bijvoorbeeld zowel bij Google als Facebook heel lokaal adverteren.
Lokaal adverteren via Google Search Ad
Bij Google Ads kan je kiezen voor hele grote regio’s (zoals landen of provincies), maar je kan er ook voor kiezen om te adverteren in jouw regio, of kiezen voor jouw regio én een straal rond die regio (radius). En dat is wat we hier nodig hebben natuurlijk.
Die radius kan bij Google Ads trouwens minimaal 1 mijl zijn (1,6 km), bij Facebook is die radius minimaal 10 mijl (16 km)! Stel dat je wil adverteren in een specifieke gemeente én de gehuchten die net buiten die grenzen liggen, dan kan dat perfect.
Je kan ook verschillende gemeenten aanvinken zonder de radius te gebruiken. Dit is vaak een betere optie omdat je dan heel gericht kan bepalen waar je advertenties te zien zullen zijn. Bij een radius gaat het echt over een cirkel los van alle lokale handelstromen. Zo kan het dat twee gemeenten A en B wel buren zijn, maar dat de inwoners van gemeente A niet naar B gaan om te winkelen, maar naar gemeente C. Doe dus even dat extra werk en kies zorgvuldig de gemeenten uit.
Vergeet in de advertenties ook het lokale element in je communicatie niet. Zo kan je bijvoorbeeld de naam van de gemeente vermelden. De advertentie kan de juiste mensen bereiken, maar je doelpubliek moet snel snappen dat je een lokale speler bent. Gebruikt dus titels of zinnen als Uw grasmachinespecialist in Gent of De beste kaasschotels in Brugge.
Ook bij de zoekwoorden kan het interessant zijn om een aparte advertentiegroep te maken met de diensten en/of producten én regio. Dit kan een interessante groep opleveren met lagere kost per klik (CPC) en mooie posities in de zoekresultaten, omdat niet veel andere dit zullen doen. Dit is een een alternatieve mogelijke manier om je te onderscheiden van grotere concurrenten als Bol.com, Coolblue, etc.
Lokaal adverteren via Facebook
Lokale targeting bij Facebook werkt eigenlijk net zoals bij Google. Maar het systeem is niet zo verfijnd, getuige de grotere radius. (1 km vs 16 km)
Doelgroepen bepalen
Een regio bepalen is uiteraard van groot belang, net zoals het bepalen van een doelgroep op basis van demografische eigenschappen. Dit is dan anders voor elke zaak of sector. Elke ondernemer bepaalt best vooraf naar wie hij zijn acties moet richten: Mannen? Vrouwen? Twintigers? Dertigers?
Nog verder verfijnen
Maar je hoeft niet te stoppen bij bij leeftijd of geslacht. Mogelijk heb je zelfs een idee wat je doelgroep aanspreekt. Deze informatie kan je allemaal verwerken in een campagnestrategie. Alle doelgroepen kan je opsplitsen en per doelgroep kan je andere advertenties tonen. Nadien zie je dan perfect wat er wel en wat er niet heeft gewerkt.
Timing
Wanneer wordt er best geklikt op jouw advertentie? Dit is niet onbelangrijk, omdat de verhouding vertoning/reacties voor een groot stuk de prijs bepaalt die je zal betalen per reactie (klik). En wanneer is jouw doelpubliek exact online? Het heeft weinig zin advertenties te tonen wanneer je doelgroep slaapt.
Ook zit zijn zaken die je in de eindanalyse moet meenemen, zodat je het volgend jaar meteen heel wat gerichter kan adverteren.
Andere advertentienetwerken?
Voor de volledigheid bespreken we ook nog graag even de andere advertentienetwerken. Google Search Ads en Facebook zijn uiteraard de meest evidente keuzes, maar misschien kan je je toch onderscheiden door een klein deel van het budget te gebruiken voor een van onderstaande netwerken.
Lokaal adverteren met Bing
Dit netwerk is in België niet immens populair in vergelijk met concurrent Google. Het aantal gebruikers binnen een bepaalde regio zal dus eerder klein zijn. Het lijkt ons dus niet aangewezen om hier een heel gerichte campagne op te bouwen.
Lokaal adverteren via Instagram
Instagram wordt vooral gebruikt door jongeren of jongere mensen. Maar misschien richt jouw zaak zich wel tot die jongeren? Dan zorg je best voor een mooie foto / tekening (ik bedoel echt een mooie foto) of een video om zo (ook lokaal) jouw opendeurdag te promoten.
Lokaal adverteren via Youtube
YouTube is het tweede meest bezochte platform ter wereld, dus ook als je heel lokaal adverteert kan je hier voldoende mensen bereiken. Stel je de impact voor bij een inwoners die plots een filmpje van een lokale handelszaak ziet. Dat blijft zeker hangen. Het nadeel is echter dat je een video nodig hebt (nvdr. banners werken ook, maar zijn minder effectief), maar als ooit al een promotiefilmpje liet maken voor andere doeleinden, dan kan je dat eventueel als videoadvertentie inzetten na wat knip-en-plakwerk?
Lokaal adverteren via het Google Display Netwerk
Google omdat niet alleen het Search Ads netwerk. Google heeft namelijk ook een netwerk van talloze andere websites waarop je een visuele banner kan plaatsen. Ook hier kan je heel lokaal te werk gaan. Dit vergt natuurlijk wel een extra inspanning voor het maken van banners.
Lokaal adverteren via Twitter
Twitter is in België een interessant netwerk door de vele targetingmogelijkheden, maar is op lokaal vlak geen hoogvlieger door het lage bereik. Niettemin, is je lokale gebied bijvoorbeeld een immense grootstad zoals Brussel, dan biedt het platform uiteraard wel enkele mogelijkheden.
Lokaal adverteren via LinkedIn
LinkedIn is net als Twitter niet meteen het ideale netwerk voor lokale handelaars. Maar ook hier zijn er uitzonderingen door de interessante targetingmogelijkheden, bv. specifieke beroepen of opleidingsniveaus.
Sta je ook te popelen om lokaal te adverteren op Google of een sociaal mediakanaal? Dan helpen wij je graag verder.