Zoekmachineoptimalisatie of SEO is in de loop der jaren geëvolueerd. Waar vroeger heel wat spammy technieken werden gebruikt om beter te scoren in Google, is die laatste ondertussen heel wat slimmer geworden in het detecteren van ‘louche’ technieken. Spammen met links op al dan niet obscure websites is dan ook geen slimme zet anno 2018, toch niet als je niet tegen de lamp wil lopen en je op lange termijn denkt voor jouw bedrijfswebsite.
Een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie blijft wel linkbuilding. Google gaat er nog steeds van uit dat hoe meer links richten naar jouw website, hoe meer dit aantoont dat jouw website ook belangrijk is. Maar zoals al gesteld is Google wel wel wat slimmer geworden en is de ene link de andere niet. Met onze linkbuilding tips bouw je waardevolle links op naar je website.
Wat zijn goede links?
- Links van websites met een bepaalde autoriteit. Dit is een beetje een vaag begrip maar komt er op neer dat een website die al langer online is beter is dan een nieuwe website, een website van een gekend merk met veel trafiek, beter dan een kleine site die weinigen kennen, … Je snapt het wel.
- Links op sites die ook handelen over jouw onderwerp. Stel dat je een winkel hebt met robotmaaiers, dan zou een link op een informatieve website over robotmaaiers interessanter zijn dan een link op een website over allerlei thema’s.
- Gelinkt aan de vorige opmerking is het ook van belang dat een link naar jouw site binnen een context wordt geplaatst. Een losse link bijvoorbeeld op een link pagina is veel minder krachtig dan een link in een alinea over jouw thema’s.
Kortom, het is op zich boerenverstand. Wat ook van belang is: Google probeert zoveel mogelijk na te gaan of al die links naar jouw site er een beetje op een natuurlijke manier zijn gekomen. Dus als je regelmatig met interessante nieuwtjes komt en daardoor links krijgt dan is dat beter dan dat je ergens een deal maakt met een uitgever van verschillende websites waardoor je plots op hetzelfde moment tien dezelfde links krijgt. Dat is dus die natuurlijk manier, als tegenstelling tot automatische links verzamelen.
Bovendien zijn er ook nog andere opties om je positie op Google te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen dat je website zelf geoptimaliseerd is en er intern gelinkt wordt tussen de verschillende webpagina’s. In een andere blogpost lees je alles over intern linken.
Waar kan je nu links halen?
Dat is natuurlijk het moeilijke gedeelte, want meestal zitten mensen niet te wachten om een link naar jou te leggen, tenzij je natuurlijk een top merk bent waar iedereen zich wil mee identificeren. Maar laat ons er van uitgaan dat je (nog) zo’n geen merk hebt en je je link moet verdienen.
Waar haal je dan die links? Dat is niet zo eenvoudig, maar besef dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en het in principe voor iedereen moeilijk is. Indien je er in slaagt om net iets beter te doen (harder te werken) voor die links dan maak je misschien wel het verschil en word je beloond met betere posities in Google!
Daar geven we in deze blogpost een aantal linkbuilding tips waar je relatief eenvoudig sterke links kan scoren:
Persmededeling:
Door social media bekeken als verouderd, maar laat dergelijk denken maar over aan de concurrenten. Een persmededeling dat resulteert in een artikel met link op een krantenwebsites is een hele sterke link. Krantenwebsites hebben meestal een grote autoriteit. Niet altijd binnen jouw werkdomein, maar het zijn wel grote namen die linken.
Sponsoring:
Via sponsoring is er vaak een mogelijkheid om een link te scoren. Eigenlijk zou je geen organisatie of evenement meer mogen sponsoren zonder dat je er link krijgt. Dergelijke websites zijn vaak (periodiek) drukbezocht en hebben zeker hun waarde.
Sector:
Elke sector heeft haar organisaties of media. Als lid krijg je vaak een plaats op de websites van die organisaties, zorg er voor dat daar zeker een link bij mogelijk is.
Klanten:
Dit gaat niet in alle sectoren, maar waarom geen link vragen bij klanten? Vooral voor B2B is dit interessant. Dit zijn links binnen dezelfde sector dus sterke links. Kan natuurlijk zijn dat de klanten wegens commerciële redenen niet zien zitten.
Leveranciers:
Ook leveranciers hebben mogelijk een plaatsje voor jouw op hun website. ook hier is er een sterke link qua content.
Gemeente of regio:
Gemeentes en regio’s hebben al eens het plan om een eigen website aan te vullen met lokale bedrijven. Maak hier zeker gebruik van! Deze sites zijn niet altijd heel modern of drukbezocht, maar deze extra links zijn zeker mooi meegenomen.
Zusterbedrijven:
Weinig bedrijven zijn echt ‘standalone’. Vaak zijn er zuster-, neven- of moederbedrijven. Het is mogelijk dat dit rechtstreekse ‘concurrenten’ zijn (voor de buitenwereld) maar het kunnen evengoed aanvullende bedrijven zijn. Bekijk met die bedrijven of je naar elkaar kan linken.
Bedrijvengids:
Op het internet zijn er wel wat bedrijvengidsen aanwezig. Door de populariteit van Google en search in het algemeen is dit flink verminderd, maar soms zijn deze websites nog van grote waarde. Let wel even op de kwaliteit. Beter één vermelding op een sterke bedrijvengids dan drie op rommelversies.
Evenementen:
Binnen elke sector zijn er evenementen, zijn daar geen links te scoren? Als deelnemers? Spreker? Is die mogelijkheid er, vergeet die dan ook niet te nemen. Tegenover de collega die er niet zo achter zit, heb je hier een voorsprong genomen.
Startpagina:
Het is een fenomeen van het begin van het internet, toen search nog in de kinderschoenen stond. Startpagina’s bestaan nog steeds en mogelijk kan je hier ook jouw plaatsje versieren op pagina’s die al tien jaar bestaan en dus wel degelijk relevantie hebben.
Gastbloggen:
Schrijven voor een andere website (sector) kan heel interessant zijn. Naast jouw expertise en dus de gewone zichtbaarheid die je hier mee krijgt kan je er ook een mooie link mee scoren.
Google Mijn Bedrijf:
Google biedt bedrijven de mogelijkheid om gratis een mooie bedrijfsfiche aan te maken en zo een mooiere en informatieve voorstelling te krijgen van jouw bedrijf. Grijp deze kans!
Friends, fools and family:
Ongetwijfeld zijn er nog andere type organisaties en websites die hier niet voorkwamen. Denk daarbij even aan de friends, fools and family-regel. Wie ken je die misschien nog wel een link kan plaatsen naar jouw website? Een vriend met een hobby? Een buur met een blog? Dit zijn misschien niet altijd gerichte hoogstaand kwalitatieve inkomende links, maar ze zijn wel dat extraatje waar het vaak om gaat.
Social media:
Vreemd om dit als laatste te zetten, maar puur als SEO tellen social media links vaak niet mee. Google houdt die liever wat apart. Maar uiteraard zijn ze wel van belang want via social media wordt jouw website en content verspreid en ziet misschien iemand anders dit die de link meeneemt op zijn of haar website of blog.
⸺
Zin om samen SEO-succes te schrijven? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Let’s talk.