Blog

Klaar voor de sales? 7 tips om je als webshop optimaal voor te bereiden

Op 1 juli 2017 gaan alle winkels in België weer los tijdens de zomersolden. Voor veel winkeliers en webshopeigenaren de drukste periode van het jaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je webshop goed is voorbereid op de salesperiode?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je begin april al start met de voorbereidingen. Hoe werk je gestructureerd en gecontroleerd toe naar een webshop die de salesperiode aankan? En heel belangrijk, hoe zorg je dat je e-commerceteam zich gedurende de salesperiode kan focussen op de juiste taken?

Wij geven je een aantal tips

Tip 1: Bepaal je salesstrategie en de timings

Welke saleswaves ga je hanteren? Wanneer start je met fluistersolden? Hanteer je ronde prijzen? Zo ja, vanaf wanneer?

Tip 2: Bepaal budget en online kanalen

Welk budget heb je beschikbaar voor online advertising gedurende de salesperiode? Eens het budget in kaart is gebracht, kan je bekijken welke kanalen je gaat inzetten om de sales te promoten. Vervolgens bekijk je welke saleswaves omzet-gewijs het belangrijkst zullen zijn voor je. Zijn dat de fluistersolden? Of toch de eerste saleswave? Zet het meeste budget in op de kanalen en in de wave waar je het meest in gelooft. Houd hierbij rekening met de stock.

Tip 3: Zorg voor voldoende stock

Niets zo vervelend voor consumenten om getriggerd te worden via een banner en op een webshop komen waar meer dan de helft al is uitverkocht.

Tip 4: Bereid de communicatie voor

Hoe ga je je onderscheiden van je concurrent(en)? Hoe communiceer je je jouw sales? Gebruik hiervoor de learnings van voorgaande salesseizoenen. Bepaal per wave het beeld en de boodschap. Eens deze zijn bepaald kun je overgaan tot de content creatie: newsletters, advertising banners, websitecommunicatie, social posts, etc.

Tip 5: Techniek staat voor alles: zet alles klaar wat klaargezet kan worden

Is het technisch mogelijk om de kortingen reeds in te regelen? Zet dan alvast alles klaar. Zorg dat de artikelen duidelijk zijn afgeprijsd, voeg eventueel een extra menu-item toe. Kortom, zorg dat alles snel & makkelijk te vinden is voor de bezoekers. Houd er ook rekening mee dat de koppelverkopen juist worden verrekend in de shopping bag.

Nog een groot voordeel van een goede voorbereiding: mocht de concurrentie hevig zijn, dan kun je altijd beslissen om een saleswave te skippen en over te gaan tot een hogere korting. Alles staat immers klaar.

Tip 6: Testen, testen, testen

Test alles goed door op alle devices en in alle webbrowsers. Zorg ervoor dat alles werkt en duidelijk wordt gecommuniceerd.

Tip 7: Bereikbaarheid

Zorg dat je hele team goed is geïnstrueerd. Ze moeten de saleswaves en de strategieën kunnen dromen (betrek ze ook zeker in de testprocedure). Zorg er zeker voor dat er altijd een IT-collega bereikbaar is, dit geldt ook voor customer service. Tot slot een heel voor de hand liggende tip die in de praktijk toch nog weleens wordt vergeten: servercapaciteit. Zorg dat de website het bezoekersaantal aan kan. Een site die offline is vanwege te weinig capaciteit is een ware omzetkiller.

Verder:

Houd je aan de strenge regelgeving gedurende de sperperiode. Gedurende deze periode mag er niets over korting gecommuniceerd worden. Van voor-prijzen mogen niet zichtbaar zijn en ook het woord ‘korting’ mag niet gebruikt worden. Gebruik een variant in je communicatie, bijvoorbeeld speciale aanbiedingen. Meer weten over deze regelgeving?