Blog

Is jouw webshop klaar voor Black Friday?

Duid vrijdag 27 november aan in je agenda! Op die dag start het wereldbekende Black Friday, het grootste en bekendste commerciële event ter wereld. Tijdens het weekend van Black Friday worden namelijk honderdduizenden producten en merken voor korte tijd aangeboden aan enorme kortingen. Black Friday is daarom voor ontzettend veel consumenten hét moment om online producten en merken massaal in te slaan. Sinterklaas en de kerstperiode staan immers voor de deur, weetjewel.

Oorspronkelijk was Black Friday een Amerikaans gebeuren en werd beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. De meeste werknemers kregen dan vrij en vele retailers openden ’s nachts reeds hun deuren. Iedereen herinnert zich wel één van de vele chaotische nieuwsbeelden. Een offline gebeuren, waarbij Cyber Monday in de jaren 2000 dan de tegenreactie was van de toenmalige online platformen. Tegenwoordig reikt het fenomeen ver buiten de Verenigde Staten en is online shopping al zodanig ingeburgerd, dat ook online retailers al gebruik maken van Black Friday. Hierbij vervaagt de invulling van Cyber Monday.

De populariteit zorgt ook in België voor veel kansen door de enorme toename in omzet en volume. Vooral tijdens dit jaar, waarin lokale handel een cruciale rol speelt, betekenen dit kansen die retailers wel moéten grijpen. Wij geven je alvast een duwtje in de rug door vijf tips met jullie te delen.

Tip 1: Zorg voor voldoende servicecapaciteit

Een voor de hand liggende tip die in de praktijk toch nog weleens wordt vergeten: servicecapaciteit. Zorg dat je webshop het bezoekersaantal zéker aankan. Een site die crasht vanwege een te lage capaciteit is een ware omzetkiller. De IT-verantwoordelijke blijft dit weekend dus best 24/7 bereikbaar.

Tip 2: Bereid je communicatie op tijd voor

Hoe wil je je onderscheiden van de concurrentie? Zowat iedereen doet namelijk mee. Ga je voor een specifieke Black Friday landingspagina of net niet? Welke producten zet je wél en niet in de kijker? Communiceer je enkel vooraf of ook tijdens het weekend van Black Friday?

Eens deze vragen beantwoord zijn, kan je overgaan tot de content creatie: Newsletters, advertising banners, communicatie website , social posts, etc.

Tip 3: Techniek staat voor alles

Is het technisch mogelijk om de kortingen toe te passen op je webshop? Zet dan alvast alles klaar. Zorg dat de artikelen duidelijk zijn afgeprijsd en voeg eventueel een extra menu-item toe. Houd er ook rekening mee dat de koppelverkopen juist worden verrekend in je winkelkar.

Een UX (user experience) is ook belangrijk. Alles moet snel en gemakkelijk te vinden zijn voor de bezoekers.

Tip 4: Testen, testen, testen

Test eerst alles goed op verschillende browsers en devices. Laat mobile dus zéker niet in de kou, want dat zorgt intussen voor meer dan de helft van alle e-commerce sales.

Alles moet werken en duidelijk gecommuniceerd worden. Zie niets over het hoofd en haal alle fouten eruit, hoe klein ze ook zijn. Zo kan je optimaal profiteren van de Black Friday periode.

Tip 5: Zorg dat je het aankan!

Niets zo vervelend voor consumenten dan getriggerd worden via een advertentie of banner, om vervolgens op een webshop te komen waar alles al uitverkocht is.

Optimaliseer de logistiek, verruim de bezorgtijd en zorg voor extra capaciteit in het distributiekanaal. Kortom: Wees op alles voorbereid.

✖︎

Veel succes! We hopen dat je een succesvolle Black Friday 2020 tegemoet gaat. Kwamen deze tips helaas toch te laat? Niet getreurd, want ze blijven nuttig voor een volgende, drukke verkoopperiode of de volgende Black Friday.

Heb je nog tips nodig om je webshop op te starten of verder te optimaliseren? Geef ons gerust een seintje!