Blog

Instagram inzetten? May the #HashtagForce be with you!

Instagram doet het erg goed de laatste tijd. Het foto-en-shortvideo-gebaseerde sociale netwerk stond op de 4de plaats in de top 10 snelst groeiende social/messaging apps van 2014 en kende in 2014 een globale groei van +47% (GWI Social Summit Q4, 2014). Daarnaast vind je Instagram ook terug in de top 10 meest gedownloade apps van de Apple App Store (4de plaats) en Android’s Google Play (8ste plaats). Best wel een populaire app dus, en dan voornamelijk onder “the rich kids” en “urban hipsters” tussen 18 en 29 jaar. Maar wat maakt dit platform interessant voor je onderneming? En vooral: hoe zet je het succesvol in?

Is Instagram aantrekkelijk voor organisaties?

Instagram ontpopte zich de laatste jaren tot het go-to foto-en-shortvideo-gebaseerde sociale netwerk voor jongeren en jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar (infographic). Ook de resultaten uit het Business Insider Intelligence Report van 2014 maken Instagram tot een veelbelovende en aantrekkelijke app. De belangrijkste headlines uit het rapport:

  • Instagram heeft zowel Facebook als Twitter van de troon gestoten als “de belangrijkste app” volgens jongeren.
  • Instagram is gender-evenwichtiger geworden. Een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen op Instagram dus!
  • De app is het populairst bij “the rich kids” (jongeren van gegoede afkomst) en “urban hipsters”.

Deze fraaie combinatie zorgt ervoor dat het sociale netwerkplatform ‘Instagram’ door bedrijven en organisaties in overweging moet worden genomen. Het kan namelijk een uitstekend medium zijn voor je branding strategie, aangezien Instagram zich perfect uitleent voor visuele storytelling. Zet je organisatie in de kijker en deel je acties met de wereld (van hippe en kooplustige tieners/jongeren/jongvolwassenen)!

Tips for the #newbies

Accoun

Kies een accountnaam (je bedrijfsnaam) en een kleine hoofdafbeelding (je logo). Schrijf een korte omschrijving over je organisatie en vergeet uiteraard geen link te plaatsen naar de website!

Content

Post eerst en vooral foto’s of video’s die interessant zijn voor je doelpubliek. Daarnaast focus je je best op authentieke feel-good content van mooie en onverwachtse momenten. Of het onderwerp van de foto/video nu een persoon is of een object maakt niet uit, maar plaats het in elk geval steeds in een zodanige context dat het past bij je merkidentiteit en hoe je waargenomen wilt worden op sociale media. Besteed ook aandacht aan de esthetische kant van je content. Bewerk je foto’s/video’s in Instagram zelf (aan de hand van filters) of gebruik speciale fotobewerking app’s om een ‘extra touch’ aan je content te geven (tip: Pixlr of Canva). Met shortvideo’s kan je ook erg creatief aan de slag gaan. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar Instagram’s eigen app Hyperlapse, waarmee je verschillende momentopnames aan elkaar plakt en in een versneld tempo laat afspelen.

Tekst

Keep it short, fresh and simple! Probeer een eigen hashtag te lanceren of surf mee op een reeds bestaande hashtag. Beperk je in ieder geval tot de meest relevante/populaire hashtags (maximaal 10 per post). And don’t forget: stel gerust vragen aan je publiek (feedback vragen is #hot).

Reageren & liken

Zoek actief naar foto’s/video’s van anderen over jouw organisatie en engageer met hen door hun content te liken of door te reageren. Be social on social media!

Tagging

Plaats een geotag bij je foto/video, dit helpt bij het vertellen van jouw verhaal achter je post. Tag eventueel ook andere accounts in de foto/video indien zij deel uit maken van dat verhaal. Dit laatste helpt ook om een breder publiek te bereiken.

Hoe vaak moet ik posten?

Als je veel foto’s/video’s in één dag wilt delen met je volgers, verspreid die dan zeker over een paar uur. Zorg ervoor dat je de content deelt op de tijdstippen wanneer je doelgroep online is.

Hoe krijg ik meer volgers?

Volgers kopen is geldverspilling! Deze volgers zijn nep en zullen allesbehalve met je organisatie en je content engageren. Op social media moet je sociaal zijn om volgers te krijgen. Praat met je volgers, like en reageer op hun content en maak duidelijk dat je iets van hen leuk vindt.

Tips voor je content strategie op Instagram

Duidelijke doelstellingen

Ga na in welke mate Instagram in je sociale media strategie past.
Is het je doelstelling om awareness te verhogen? Wil je je organisatie op een andere manier positioneren? Of wil je een nieuw publiek bereiken?
Kies een of twee doelstellingen die bereikt kunnen worden door de integratie van je organisatie met Instagram.

Kies thema’s om een coherent verhaal over te brengen

Maak een moodboard rond wat je organisatie is en wie je organisatie wil zijn op social media. Vervolgens haal je uit dit moodboard zo veel mogelijk thema’s die visueel in kaart te brengen zijn op Instagram. Creëer posts rond deze thema’s en plaats ze steeds in een zodanige context dat de link met je organisatie duidelijk is voor het publiek (bijvoorbeeld post leuke foto’s/video’s van een evenement/project dat je organisatie organiseerde). Op die manier kan je een verhaal overbrengen over je organisatie dat consistent en coherent samenhangt.

Zorg voor hoogwaardige content

Je hoeft geen fotografen in te huren of dure fotobewerkingsprogramma’s te kopen. Besteed wel aandacht aan het verhaal dat je tracht over te brengen met je content. Werk hiervoor samen met een creatief team om content te produceren die zowel thuis hoort bij je organisatie als op Instagram. Heb je geen team ter beschikking? Doe dan gewoon inspiratie op door naar andere organisaties te kijken en hoe zij het doen op Instagram, maar blijf bovenal vooral jezelf. 

Best practices

We zochten alvast enkele voorbeelden op van organisaties die het goed doen op Instagram en die jullie kunnen voorzien van inspiratie.

Universiteit Gent interageert met hun doelgroep en gebruikt vaak hun studenten als ambassadeurs.

CharityWater post originele en hoogwaardige content die aanzet tot engagement (bv raadseltjes).

Het Amerikaanse Rode Kruis post verschillende foto’s en video’s waarbij vrijwilligers vaak ingezet worden als ambassadeurs.

UNICEF geeft kinderen in nood een gezicht op Instagram, door middel van hoogwaardige content.

 

Tools die Instagram gemakkelijker maken

Websta.me: een handige webversie van Instagram (oude webstagram).

Iconosquare: houdt je Instagram profiel op het web bij (oude Statigram).

Schedugr.am: plant posts in (ook vanop pc) en monitort/beheert verschillende kanalen op één plaats.

Latergram: plant je posts in (ook vanop pc) en beheert ze! Dit kan ook voor verschillende kanalen.

May the #HashtagForce be with you!

Met de algemeen toegenomen interesse van de consument in visuele content (merkbaar op alle sociale media), is het duidelijk waarom Instagram is uitgegroeid tot een van de belangrijkste platformen in dit opzicht. Gebruik onze tips om het meeste te halen uit je instagram account en… may the #HashtagForce be with you!

 

Alle foto’s zijn licentie-vrij en afkomstig van Bryce Johnson en Clement127.