Blog

Het verschil tussen SEO en SEA

What’s in a letter? Wel, meer dan je zou denken. SEO en SEA zijn twee belangrijke onderdelen van online marketing, maar ze betekenen iets helemaal anders.

Tell me more…

SEO, dat is Search Engine Optimisation – oftewel zoekmachineoptimalisatie.

Als je aan SEO doet, zorg je dat zoekmachines (voornamelijk Google en Bing hier in België) je website makkelijk kunnen lezen, interessant vinden… en dus met plezier een goede plaats geven tussen de zoekresultaten.

Zoekmachines willen dat hun gebruikers makkelijk en snel de juiste website vinden. Dat is de website die het beste past bij de ingegeven zoekwoorden.

Voor SEO zijn er drie onderdelen belangrijk:

  • Technische optimalisatie van de website: H1, H2, H3 die op de juiste plaats staan, gebruik van sitetag, robots.txt en meer.
  • Relevante content: Als je wilt dat je website gevonden wordt tussen zoekresultaten, bied je natuurlijk het best content aan waar mensen naar op zoek zijn. (Wat zijn duurzame auto’s, hoe maak je lekkere gehaktballetjes, wat is het verschil tussen SEO en SEA…) Zorg dat je website interessante informatie biedt en schrijf die met de juiste zoekwoorden.
  • Links naar je website: Wanneer ook andere websites naar jouw site linken, toont dat aan zoekmachines dat jouw site best wel interessant moet zijn… en dus een mooi plaatsje tussen de zoekresultaten moet krijgen. Massaal websites aanmaken die linken naar jouw website of je site op een Chinese spam-website zetten? Helaas, zo werkt linkbuilding niet: Google houdt ook rekening met de autoriteit van de websites die linken naar jouw site. (Meer weten over linkbuidling? Bekijk ons blogbericht met linkbuilding tips)
Eens praten over de SEO van jouw website? Contacteer ons en wij nemen met veel plezier een

kijkje.

 

SEA, dat is Search Engine Advertisement – of adverteren op zoekmachines.

Je hebt ze vast al gezien, de resultaten vanboven bij Google waar in ’t klein ‘advertentie’ bij staat. Dit zijn zoekmachine advertenties.

Met SEA kan je zorgen dat jouw website helemaal bovenaan getoond wordt wanneer mensen bepaalde zoekwoorden intypen. Wanneer iemand op zoek is naar ‘wijnhandelaar oost-vlaanderen’ of ‘laptop online bestellen’ komt jouw advertentie en link naar je website boven de gewone (organische) zoekresultaten.

Die advertentie schrijf je zelf (‘Op zoek naar een snelle, nieuwe computer? Bekijk ons volledig aanbod tablets, laptops en desktops. Bestel nu en geniet van gratis verzending vanaf 50 euro.) en eventueel enkele extra categorieën (‘Nieuw op de markt’, ‘back-to-school actie’, ‘laptop hoesjes’). Je adverteert op bepaalde zoekwoorden en zoekwoordencombinaties, en wordt dus enkel getoond wanneer mensen zoeken naar iets dat jij aanbiedt.

SEA, dat kunnen onze online marketeers als de beste. Eens luisteren of SEA interessant is voor jouw website? Mail ons gerust!

 

SEO + SEA: de ideale combinatie.

SEO en SEA zijn twee belangrijke onderdelen van online marketing, en ze vullen elkaar perfect aan. Adverteren op de zoekwoorden die belangrijk zijn op jouw site, is slim – en de impact is nog groter als je ook organisch goed scoort. Je zou zo maar eens twee keer kunnen verschijnen tijdens één zoekopdracht: vanboven op de pagina met je advertentie, en iets lager nog eens als organisch resultaat.

We zien geregeld dat SEO en SEA elkaar kunnen versterken: organische resultaten die toenemen bij de aanvang van een SEA-campagne. Zoekers herkennen bijvoorbeeld de website, of keren organisch terug naar een website die ze bezochten via een advertentie… Een brede aanpak van online marketing is ideaal.