Blog

Google Ads en Facebook Ads: wat is het verschil?

Leestijd: 3 minuten

Door online te adverteren kan je als bedrijf je zichtbaarheid, bereik en merkbekendheid vergroten. Er zijn verschillende mogelijkheden om online te adverteren. De grootste platformen voor online advertising zijn Google Ads en Facebook Advertising. In deze blogpost ontdek je wat beide platformen inhouden en wat het verschil is tussen beide. Daarnaast concluderen we welk platform je het best kiest om online te adverteren.

Wat is Google Ads?

Google Ads bestaat uit twee grote onderdelen. Je hebt de keuze uit het zoeknetwerk en het display netwerk. Maar wat is het verschil? Het zoeknetwerk werkt op basis van zoekwoorden die je zelf kan ingeven. De tekstadvertenties worden getoond aan de hand van die zoekwoorden. Interesses of context vormen de basis voor de tekstadvertenties die getoond worden bij het displaynetwerk.

Als je online gaat adverteren via Google Ads, krijgt de potentiële klant je advertentie te zien als hij of zij in Google een zoekwoord intypt die jij hebt ingegeven. Het is dus de gebruiker die eigenlijk zelf op zoek gaat naar jouw advertentie door zoekwoorden in Google in te geven. Het voordeel is dat de potentiële klant specifiek op zoek is naar iets wat jij als merk of bedrijf aanbiedt.

Bij Google Ads wordt er gewerkt met het pay-per-clicksysteem. Aan de hand van dit systeem moet de adverteerder pas betalen als er op zijn advertentie wordt geklikt. Je kan als adverteerder zelf een maximumbedrag aangeven dat je maximum wil betalen per aangeklikte advertentie. Google kan een schatting maken op basis van zoekwoorden. Door deze schatting weet de adverteerder wat hij zal moeten betalen per klik.

Wat zijn de voordelen?

1/ Groot bereik

Via Google Ads kan je een heel groot bereik benaderen aan de hand van advertenties. Dit komt omdat het Google Netwerk 90% van alle internetgebruikers wereldwijd kan bereiken.

2/ Ideaal voor remarketing

Aan de hand van een advertentie via Google Adwords kan je mensen bereiken die eerder al je website bezochten of naar jouw producten of diensten zochten. De advertentie kan ervoor zorgen dat deze mensen overgaan tot aankoop.

3/ Krachtig en dynamisch platform

Google Ads is een krachtig en dynamisch platform, dat veel mogelijkheden aanbiedt zodat je jouw advertenties en uitgaven kan optimaliseren.

Google Ads Logo

Wat is Facebook Advertising?

Als je gaat adverteren via Facebook Advertising dan worden je advertenties getoond op basis van de interesses, online gedrag of demografische gegevens van de gebruikers. Je hebt de mogelijkheid om zelf te kiezen op welke kanalen de advertenties getoond worden. Als bedrijf kan je kiezen voor Facebook, Instagram, partner-websites en binnen de Messenger-applicatie.

De gebruikers van Facebook die binnen je doelgroep vallen, zien je advertentie terwijl ze scrollen op hun nieuwsoverzicht. Je doelgroep is op dat moment dus niet op zoek naar iets specifieks. Bij Facebook Advertising is het dus belangrijk om de aandacht te trekken en de gebruiker te overtuigen.

Bij Facebook Advertising kan je net zoals bij Google Ads aangeven hoeveel je maximum wil betalen voor je advertenties. De meest voorkomende manier om advertenties te kopen is via het advertentiebeheer dat Facebook aanbiedt. Er zijn twee manieren waarmee je de kosten kan bepalen. Je kan het totaalbedrag dat je wil uitgeven beheren bij het onderdeel ‘budget’. Je kan bij dit onderdeel het gemiddelde bedrag dat je wil besteden per dag of gedurende de volledige weergaveperiode van de advertenties kiezen. Het is ook mogelijk om enkel te betalen voor de gewenste actie, zoals voor bijvoorbeeld conversies. Je kan ook je kosten per resultaten gaan beheren. Dit gebeurt via je bodstrategie.

Wat zijn de voordelen?

1/ Doelgericht

Bij Facebook Advertising kan je kiezen voor doelgerichte advertenties. Dit is mogelijk omdat Facebook verschillende soorten advertenties met elk een divers doel aanbiedt.

2/ Ideaal voor remarketing

Net als Google Adwords is ook Facebook Advertising ideaal voor remarketing. Aan de hand van een Facebookpixel op je website kan je achterhalen welke Facebook advertentie voor conversie zorgt naar je website. Deze informatie kan je gebruiken voor de remarketing. Bij remarketing ga je de mensen die je website al eens bezochten maar niet overgingen tot actie, opnieuw gaan bereiken via een Facebook advertentie.

3/ Vergroten zichtbaarheid en naamsbekendheid

Bij relevante advertenties gaat Facebook de advertenties automatisch aan iedere gebruiker tonen. Dit zorgt voor meer zichtbaarheid en naamsbekendheid.

Facebook Ads

Wat is het verschil tussen beide?

Aan de hand van Google Ads kan je de gebruiker overtuigen om over te gaan tot actie. Je kan dus meer conversies bereiken. Je kan de gebruiker het best overtuigen door een aantrekkelijke en overtuigende advertentie. Google Ads zorgt er voor dat geïnteresseerde mensen de weg naar jouw merk of bedrijf vinden.

Facebook Advertising is belangrijk om naamsbekendheid te genereren. Het is belangrijk om de gebruiker te overtuigen van jouw merk of bedrijf. Deel een advertentie die de aandacht van de gebruiker meteen aantrekt. Online adverteren via Facebook Advertising zorgt er dus voor dat je het vertrouwen van de gebruiker kan vergroten.

Daarnaast onderscheidt Facebook Advertising zich van Google Ads door de verschillende targeting mogelijkheden. Via Facebook Advertising kan je de advertentie perfect afstemmen op de doelgroep die je voor ogen hebt en die je wil bereiken. Je kan adverteren op leeftijd, geslacht, locaties en interesses. Bij Google Ads kan je ook targeten op locatie en andere demografische gegevens. Maar hierbij zijn vooral de zoekwoorden belangrijk om je doelgroep te benaderen.

Als laatste verschil kunnen we een onderscheid maken tussen de pull en push-strategie. Google Adwords maakt gebruik van de pull-strategie. Hiermee wordt bedoeld dat de doelgroep of potentiële klant specifiek op zoek gaat naar een bepaald product of dienst. Facebook Advertising maakt dan weer gebruik van de push-strategie. Het doel van een advertentie die op Facebook wordt weergegeven is om meer awareness en respons te genereren.

Welk platform is het interessants?

Het is belangrijk om te weten waarom je online wil adverteren. Bepaal dus vooraf wat het doel is en wat je wil bereiken. Wil je meer conversies, dan maak je het best gebruik van Google Ads. Dit platform kan ook ingeschakeld worden om mensen te bereiken die actief op zoek zijn naar een product of dienst.

Als je het vertrouwen van de gebruiker wil winnen of meer naamsbekendheid wil genereren, dan is het interessant om Facebook Advertising in te schakelen. Als je mensen wil bereiken die je bedrijf niet kennen of die niet specifiek zoeken naar jouw product of dienst, dan is Facebook Advertising ook een geschikt platform. Indien je als bedrijf je doel goed hebt afgebakend en je maar één doel voor ogen hebt, dan is het geschikt om maar één van de platforms in te schakelen.

Wil je meer conversies, meer naamsbekendheid en meer vertrouwen? Dan is het een goed idee om beide platformen te combineren om online te adverteren. De platformen vullen elkaar perfect aan en kunnen samen zorgen voor een geslaagd resultaat.

STRAK, de specialist in online advertising 💪

Bij STRAK kan je terecht voor professioneel advies, maar ook voor een professionele opvolging in verband met Google Ads en/of Facebook Advertising. Daarnaast bieden wij de maximale begeleiding en het maximaal resultaat voor online advertising. Wil je even bijkletsen over online advertising?

Neem gerust contact met ons op via plan@strak.be.