E-mailmarketing is net als zoekmachinemarketing en content marketing een onderdeel van online marketing. Wat is er specifiek aan e-mailmarketing?
E-mail bestaat al het langste van alle Online Marketing kanalen. Lang voor er zoekmachines en dus zoekmachinemarketing was, en zeker lang voor er sprake was van social media.
Het grote voordeel van e-mail is dat de e-mailadressen ‘van jou zijn’. Dat wil zeggen dat je deze op lange termijn kan inzetten. Bij bijvoorbeeld zoekmachinemarketing is er steeds dat onzeker element dat de zoekmachine haar spelregels kan veranderen. Bij social media is dat ook het geval. Waar je enkele jaren geleden zoveel mogelijk fans moest verkrijgen, zijn die nu veel minder waard want het organische bereik is gekelderd.
E-mailmarketing heeft ook de specifieke eigenschap dat wanneer je bij een mailing op de verzendknop drukt… dan is die vertrokken! Bij zoekmachinemarketing en op social media kan je vaak nog bijsturen, bij e-mail is dit veel minder het geval.
Dit alles maakt e-mailmarketing toch een interessante tak van online marketing en zeker aan te raden voor KMO’s. Dit zowel voor prospectie, nieuwe klanten of bestaande klanten.
E-mailmarketing heeft een aantal eigen regels waar je best rekening mee houdt. Daarom willen we in deze blogpost de nodige tips geven zodat je toch al een eind verder kan, bij verdere vragen kan je ons uiteraard steeds contacteren.
Tip 1 : Het is nooit te laat om te starten, begin er gewoon nu aan
Heel wat bedrijven hebben jarenlang niks gedaan op het vlak van e-mailmarketing. Ze hebben wel e-mailadressen van klanten, maar hebben die nooit geactiveerd. Dat is jammer, maar dat betekent uiteraard niet dat je er nu niet meer moet aan beginnen. Als je de afgelopen jaren niks haalde uit e-mailmarketing, dan is elke extra omzet nu pure winst! E-mailmarketing hoeft trouwens niet altijd zo moeilijk en ingewikkeld te zijn, je kan best met een kleine inspanning al aftasten wat het potentieel is.
Tip 2 : Waar adressen halen?
E-mailmarketing staat en valt met het hebben van e-mailadressen. Maar staar je niet blind op het verkrijgen van duizenden en duizenden adressen. Beter een lijst van 200 abonnees die reageren dan er eentje van 2.000 waarbij je geen respons krijgt.
Waar kan je adressen halen? Uiteraard moet je rekening houden met de spamwetgeving, maar heel kort gesteld kan je al zeker je klanten mailen en adressen die je verkreeg via acties of wedstrijden (mits je hen daar wel toestemming voor vroeg).
Tip 3: Dubbele opt-in
Als je e-mailadressen verzamelt via de website (zoals wij bijvoorbeeld ook doen, zie de rechterkolom) dan kan je dat beter doen via een double opt-in. Dat betekent dat iemand zich kan inschrijven en dat die persoon dan nog in de betreffende mailbox een mail ontvangt die hij of zij moet bevestigen. Dat voorkomt dat grapjassen andere mensen inschrijven, het zorgt dus voor betere e-maillijsten. De meeste programma’s zoals Mailchimp hebben dit automatisch. Een uitzondering op de double opt-in kan zijn voor de klanten die je al had en die je in het systeem wenst te stoppen, dat kan via een import van die lijst.
Een opt-out is op zich wettelijk verplicht, maar sommige bedrijven slagen er in om deze goed weg te stoppen en ingewikkelder te maken dan nodig. Wij opteren voor een eenvoudige opt-out. We gaan er van uit als mensen op uitschrijven klikken ze dat ook effectief wensen te doen.
Tip 4 : Overal jouw nieuwsbrief promoten
Mensen kunnen zich maar inschrijven voor jouw nieuwsbrief als ze ook weten dat die bestaat. Zorg er dus voor dat dit duidelijk is op de website en herhaal dit voldoende in jouw communicatie.
Tip 5 : Geef ze een reden om zich in te schrijven
We krijgen allemaal heel veel communicatie te verwerken, de mailbox is daar maar een onderdeel van. Waarom zou iemand zich inschrijven op jouw nieuwsbrief? Wat is zijn of haar voordeel? Wat kan je communiceren dat interessant genoeg is? Sectornieuws? Promoties? Periodieke acties? Nieuwe producten?
Tip 6 : Denk in doelgroepen
Meteen is duidelijk dat het misschien wel interessant kan zijn om de e-maillijst op te delen. Misschien heb je verschillende types klanten en wil je die aparte nieuwsbrieven sturen? Dat hoeft niet meteen altijd dubbel werk te zijn, maar misschien kan de inhoud ten dele anders zijn?
Sowieso is het van belang dat je nadenkt over wat je wil en kan communiceren.
Tip 7 : E-mailmarketing tool
Zoals eerder al vermeld is e-mailmarketing al oud (in internetjaren), maar uiteraard is er een flink evolutie. Waar je vroeger op zich kon mailen vanuit jouw eigen mailbox of een of ander (duur) en moeilijk programma, zijn er nu heel wat heel straffe tools beschikbaar. Deze tools hebben heel wat zaken ingebouwd zodat je heel eenvoudig nieuwsbrieven kan opstellen, lijsten maken en inschrijfformulieren bouwen.
Er zijn er wel wat op de markt, maar zelf gebruiken we Mailchimp.
Tip 8 : Denk aan mobiel
Een van de zaken die veranderd is in e-mailmarketing is dat je nu ook moet nadenken over mobiel internet. Vroeger bekeek je jouw mails op een pc of laptop. Nu kan dat ook via tablet of smartphone zijn. Dat betekent dat jouw nieuwsbrief er ook op die toestellen goed moet uitzien. Gelukkig is dit een van de zaken die Mailchimp (en ook andere tools) hebben ingebouwd. Maar het is zeker interessant om altijd eens te testen op mobiel om te zien hoe jouw nieuwsbrief er dan uitziet, want dat kan soms tegenvallen.
Tip 9 : Maak het persoonlijk
Dit kan door de naam te gebruiken van diegene waar je de nieuwsbrief naar verstuurt. ‘Beste Johan’ doet het beter dan ‘Beste abonnee’. Dit zorgt misschien voor een klein verschil, maar het zijn die kleine verschillen die opgeteld voor een grote impact kunnen zorgen.
Een andere interessante manier om het persoonlijk te maken is het instellen van een naam als afzender. Zo krijgen mensen liever mail van sofie@naambedrijf.be dan van nieuwsbrieflijst@naambedrijf.be, terug een detail maar je kan maar beter voor de details zorgen want op zich is dit geen groot werk.
Tip 10 : Denk verder dan de nieuwsbrief
Online marketing is er voor zorgen dat jouw merk blijft leven. Daarom is het van belang dat je er bij elke actie voor zorgt dat de communicatie verder kan lopen. Zo kan je er voor zorgen dat abonnees jouw nieuwsbrief eenvoudig kunnen delen via social media of doorsturen naar andere mensen. Probeer het mensen zo eenvoudig mogelijk te maken, elk obstakel zorgt er voor dat er mensen afhaken.
Zo kunnen nieuwsbrieven zorgen voor extra trafiek via social media, nieuwe abonnees of zelf zoekmachineoptimalisatie.
Tip 11 : 1 mail = 1 boodschap
Zorg er steeds voor dat een mail over 1 onderwerp gaat. Zo krijgt dat onderwerp alle aandacht en misschien abonnees ook niks. Als je twee of meer onderwerpen hebt dan zijn er zeker abonnees die het laatste onderwerp nooit hebben gezien. Uiteraard kan een nieuwsbrief uit verschillende items bestaan, maar zorg voor een rode draad.
Tip 12 : Correcte taal
Let er op dat de teksten in de nieuwsbrief foutloos zijn. Zorg er ook voor dat die ook niet is gevuld met al te moeilijke woorden of zinnen. Mensen houden van eenvoud, een regel stelt dat je eigenlijk moet schrijven met een vijftienjarige in het achterhoofd.
Tip 13 : Meten van alle stappen
Ook hier worden we weer geholpen door e-mailmarketing tools. Na het versturen kan je heel wat zaken automatisch meten. Alle clicks op links en items wordt gemeten. Zo kan je zien waar abonnees op klikken en wat hen koud laat. Uiteraard kan zo een tool enkel de zaken in de nieuwsbrief meten, dus is het van belang om ook op de landingspagina voor de nodige tracking te zorgen. Dit kan via de standaard Google Analytics of via specifieke metingen.
Tip 1 : A/B testing van e-mailmarketing
Stel dat je niet zeker weet of bepaalde items zullen werken, dan kan je dit op zich testen via A/B testing. Je kan ofwel een deel ofwel het hele bestand in twee splitsen en verschillende versies sturen. Nadat je voldoende data hebt verzameld weet je meteen welke versie beter werkt. Ook hier zijn de verschillen mogelijk weer klein, maar toch kan het telkens testen op den duur tot flink wat extra respons zorgen.
⸺
Nog vragen over e-mailmarketing of andere online marketing? Aarzel dan niet om ons te contacteren