Leestijd: 5 minuten
Net zoals je een tijdje geleden de naam Tiktok links en rechts hoorde opduiken, doet hetzelfde zich nu voor met Clubhouse. Zelfs bekendheden als Spotify’s meest gestreamde artiest, nl. de Canadese rapper Drake, of televisielegende Oprah Winfrey spreken zich laaiend enthousiast uit. De app toont dan ook veel potentieel en speelt gretig in op het corona-sentiment.
We beantwoorden in deze blog verschillende vragen die we vaak zien opduiken.
Wat is de Clubhouse app en hoe werkt het?
Clubhouse is een nieuw sociaal netwerk waarin audio volledig centraal staat. Geen posts, geen foto’s, geen video’s, en dat is vrij atypisch in de marketingwereld.
De app werkt met “kamers“. Elke kamer heeft een onderwerp of thema waarover gepraat wordt. Je kan een eigen kamer starten en het gesprek leiden, of toetreden tot een kamer om deel te nemen aan het bestaande gesprek of gewoonweg te luisteren. In elke kamer kunnen er maximaal 5.000 deelnemers zitten. Voor speciale events, zoals de talk van Elon Musk, wordt dit maximum uiteraard vergroot.
Is de toegang tot Clubhouse gratis?
De toegang is volledig kosteloos, maar steunt voorlopig op het principe van exclusiviteit: Je geraakt enkel binnen met een uitnodiging van een bestaande gebruiker.
Is Clubhouse beschikbaar op elk besturingssysteem?
Nee, om het nog exclusiever te maken, is Clubhouse voorlopig enkel beschikbaar voor iOS-gebruikers. Kortom, enkel voor wie een iPhone of iPad heeft.
👉 Extra weetje: Clubhouse werkt draait enkel vanaf iOS 13, dus je hebt al minstens eens iPhone 6S nodig. Voorgaande modellen kunnen de app niet draaien.
Waarom deze exclusiviteit?
Dat antwoord is tweeledig.
- Enerzijds creëert de exclusiviteit een zekere drang naar inclusiviteit. Het creëert een FOMO-effect: Je wil meepraten, meedoen, meebeslissen en erbij horen. Iets exclusief is gewilder en heeft dus een grotere gepercipieerde waarde.
- Anderzijds willen de makers de app rustig upscalen. Onlangs hield dé grote Elon Musk een talk op Clubhouse. De talk was zo populair dat de servers bijna crashten. Door rustig up te scalen, zorgen ze ervoor dat ze alle technische aspecten onder controle hebben. We herinneren maar al te graag aan smartschool, het digitale schoolplatform in het Vlaams secundair en basisonderwijs, dat meermaals crashte toen zowat elke school er gebruik van maakte tijdens corona: hun servers waren niet voorbereid op zoveel gebruikers.
Vanwaar de populariteit?
Zoals bij vele zaken is timing alles. We werken dat corona bijdraagt aan het succes. Ons social contact is verbroken; we kunnen elkaar niet zien in grote groepen en onze Zoom-gesprekken aarden al snel uit in chaos.
- We missen het op aan de toog of in een club met wildvreemden te praten over de meest maffe onderwerpen. Dankzij de “kamers” van Clubhouse kan dit wel.
- Ook de vluchtigheid speelt een belangrijke rol. Die verklaarde ook grotendeels het succes van Snapchat, Tiktok en Instagram (Stories). Podcasts kan je bijvoorbeeld opnieuw beluisteren, bij Clubhouse gebeurt alles in real-time. Blink and you’ll miss it.
- Bovendien is Clubhouse zeer laagdrempelig. Jouw deelname aan Clubhouse vergt geen studio met hoogtechnisch opnamemateriaal en tenzij je dat wilt, ook geen script of lange voorbereiding. Je bent live met een druk op de knop.
Oorspronkelijk waren er slechts 1.500 gebruikers op de app toegelaten en zij kregen elk één uitnodiging om te versturen. Elke uitnodiging werd gretig verstuurd, want momenteel beschikt de app al over meer dan één miljoen gebruikers. Eén miljoen iOS-gebruikers om specifiek te zijn. Beeld je maar in hoeveel er zouden bijkomen wanneer de app ook Android-gebruikers toelaat, die nog talrijker zijn.
Welke data geef je vrij?
- Als een andere gebruiker je uitnodigt, geef je Clubhouse toegang tot je adresboekje.
- Clubhouse neemt alle gesprekken op, ter analyse bij potentiële incidentmeldingen. Wanneer er geen incidenten zijn, worden de gesprekken gewist, belooft Clubhouse.
Waar zit het addertje?
Natuurlijk is niet alles wat blinkt goud. We mogen dus zeker niet blind zijn voor de minder positieve aspecten van de app.
- FOMO: De exclusiviteit draagt bij aan een enorme Fear Of Missing Out. Dat kan heel wat slechte invloeden hebben op je leven. Onderzoek bewees al dat dit kan leiden tot depressie, concentratieproblemen en de moeite om rationele beslissingen te maken, omdat je het gevoel hebt iets te missen.
- Moderatie: Of eerder het tekort aan moderatie. Je kan over elk mogelijk onderwerp een kamer oprichten, en als oprichter neem je zelf de rol aan van moderator. Dat betekent ook dat er heel wat kamers worden opgericht waarin de gesprekken al snel overgaan in seksisme, racisme en andere vormen van discriminatie. Een kleine kamer kan je ietwat beheersen, maar probeer dat maar eens wanneer er duizenden deelnemers zijn. Bovendien zijn er kamers die zich specifiek richten op discriminatie. Gevaarlijk dus.
- Databescherming: Momenteel wordt er onderzocht of alle gebruikersdata op het platform wel echt beveiligd is. Zo ontdekte het Standford Internet Observatory al gaten in het systeem, waardoor veel data kwetsbaar. Zo verschijnen er dagelijks berichten dat Chinese hackers erin slagen alle audiogesprekken te bewaren. 👉 In deze blog van onze vrienden bij Ministry of Privacy lees je meer over de beveiligingshiaten.
De zakelijke kant van Clubhouse
Je merkt het. Clubhouse is al razend populair en heeft een enorm potentieel om nog groter te worden. Maar voorlopig focust de populariteit zich op particuliere gebruikers. Wat met professionele gebruikers? Laten we dieper ingaan op wat Clubhouse kan betekenen voor een merk of onderneming.
Heeft Clubhouse een verdienmodel?
Neen, voorlopig valt er geen geld te verdienen met Clubhouse. Ondanks de exclusiviteit, blijft de applicatie volledig gratis en zijn er nog geen advertenties zichtbaar.
Hoogstwaarschijnlijk komt dat verdienmodel er wel, want zo haalde app onlangs opnieuw 100 miljoen in kapitaal op en wordt de waarde reeds geschat op 1 miljard dollar. Wanneer er zoveel geld aan te pas komt, kan je al inschatten dat een commercieel luik niet veraf staat.
Hoe vertegenwoordig je je merk of onderneming op Clubhouse?
Dat antwoord is simpel: Deel je kennis.
Je zag het al gebeuren in 2020: enorm veel mensen, merken en bedrijven startten een podcast. Ze deelden hun kennis met de wereld. Dat is ook met Clubhouse mogelijk zonder een ingewikkelde, technische installatie. Enkel jij en je mede-host of -sprekers hebben een iPhone of iPad nodig. Wil je er een talkshow of Q&A-sessie van maken? Wederom geen probleem, dan laat je in jouw kamer toe dat ook anderen mogen spreken. Zoals we reeds aanhaalden, deed Elon Musk al een eerste talk die razend populair was. Op wat ander kanaal kan je gratis naar het advies luisteren van zo’n economische grootheid?
Hieronder al twee leuke voorbeelden van eigen bodem: Een eerste event van de professionele Vlaamse Community Managers (VLCM) en het wekelijks event “Love Brands” van ondernemer Karel-Jan Vercruysse die een gast uitnodigt om over merken te babbelen.


De concurrentie
Nog niet overtuigd van Clubhouse? Dan wijzen we er maar al te graag op dat onder meer Facebook al bezig is aan een eigen versie van het Clubhouse-concept. Laat Facebook een neusje hebben voor wat trending is en potentieel een fortuin kan opbrengen. Ze staan dan ook bekend om het kopiëren van succesvolle ideeën: Instagram Stories, Instagram Reels en Messenger Rooms zijn letterlijke klonen van Snapchat, TikTok en Zoom.
Kortom: Zodra Mark zijn subtiele interesse toont, wijzen ook onze voelsprieten omhoog!
Onze bevinding?
Hoewel de app nog maar sinds kort op onze radar staat, past het volledig bij onze voorspellingen voor 2021. We merkten op dat podcasts enkel nog groter gingen worden en voorzagen ook de opkomst van Voice Marketing. Hoewel Clubhouse nog in zijn kinderschoenen staat op gebied van marketing, past het concept hier alvast ongetwijfeld in. Wij zijn alvast benieuwd naar de verdere uitwerking!
✖︎
Benieuwd hoe jij Clubhouse of andere platformen kan aanwenden als meerwaarde voor jouw merk of onderneming? We brainstormen graag samen, dus geef ons gerust een seintje!