Heb jij al een (online) crisisplan op je computer staan? De kans is groot van niet! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de Belgische ondernemingen een crisiscommunicatieplan heeft klaarstaan. Een opmerkelijk cijfer aangezien elk bedrijf, organisatie of persoon kan geconfronteerd worden met een welbepaalde crisis. Wat de oorzaak ook is, als organisatie wil je én moet je effectief communiceren. Communication is the key to success, the key to rescue.
Hoe blus je als groot of klein bedrijf nu een crisisbrand? Hieronder geven we 5 tips hoe je social media kunt inzetten tijdens een crisismoment.
1. Breng je collega’s als eerste op de hoogte
Breng je collega’s of medewerkers als eerste op de hoogte. Geef hen daarom via het intranet de laatste én juiste informatie, zodat zij goed geïnformeerd zijn als er vragen komen. Geef concrete tips wat er in een specifiek geval gecommuniceerd mag worden. Zij zijn namelijk de eerste waar men contact mee opneemt om te horen hoe de vork aan de steel zit. Eerlijkheid duurt het langst.
2. Een verwittigd man is er twee waard
Wanneer het crisisvuur jouw bedrijf heeft omsingeld, ben jij de eerste bron van nieuws. Een crisis komt snel en vergt daarom een snelle respons. Zorg dat vooraf duidelijk is hoe de sociale mediakanalen worden ingezet en hoe en wie gaat communiceren. Stel een crisiscommunicatieplan op. Bepaal de realistische scenario’s, breng ze concreet in kaart en maak inzichtelijk hoe er exact geacteerd dient te worden. Welke strategie gebruik je, welke kanalen zet je in voor welke communicatie, etc. Voor dit plan geldt: hoe concreter, hoe beter.
3. Hou je klaar voor de dialoog
Zet al je social mediakanalen in om geïnteresseerden op de hoogte te houden. Geef tips en opties (bijv. via Twitter of Facebook) om in contact te komen. Realiseer je echter wel dat er op deze kanalen een dialoog gaat plaatsvinden. Verwacht dus ook opmerkingen en respons waar je wat mee doet.
4. Geef updates, hou de communicatie actueel
Het spreekt voor zich dat je de communicatie zo actueel mogelijk moet houden. Dat kan je doen door het bedrijfsstandpunt mee te delen, regelmatig updates te geven maar ook om te laten zien wat je doet om de crisis op te lossen.
5. Blijven monitoren is de boodschap
Hou de vinger aan de pols en monitor hoe actueel de topic nog is. Een crisis kan namelijk een hele periode aanslepen en zelfs na enige tijd weer opflakkeren. Zorg dus voor zowel ogen op je hoofd als op je rug.
⸺
Meer weten of hoe je je social media kanalen het beste inzet in een crisissituatie? Wij helpen graag.